V. Stoica
În urma campaniei demarate de reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova în vederea recoltării de probe de sânge pentru depistarea eventualelor cazuri de anemie infecțioasă ecvină, a fost identificat un caz la un cal din orașul Vălenii de Munte. Conform directorului executiv al DSVSA Prahova, Mihai Terecoasă, anemia infecțioasă ecvină a fost diagnosticată la cabalina respectivă în data de 1 martie, însă acum se încearcă să se afle cum s-a îmbolnăvit calul, pentru că la analizele de anul trecut nu a ieșit pozitiv la această boală.
Calul microcipat a fost identificat în evidențe la Covasna, de unde a fost achiziționat și adus la Vălenii de Munte.
Anemia infecţioasă ecvină (AIE) este o boală infecto-contagioasă specifică asinilor, cailor, catârilor și este caracterizată clinic prin febră recurentă sau intermitentă, anemie, tulburări cardiovasculare, slăbire progresivă. Boala este produsă de un virus din familia Retroviridae.
Potrivit datelor publicate pe site-ul oficial al ANSVSA, rezistenţa virusului în mediul exterior este extrem de mare, astfel că în sângele uscat de pe furajele fibroase rezistă până la 6 luni, în cadavre – între 3 și 6 luni, în gunoiul de grajd chiar două luni și jumătate, iar în apă – circa 30 de zile. Faţă de infecţia naturală sunt receptivi calul, măgarul, catârul şi bardoul (animal hibrid obţinut prin încrucişarea dintre armăsar şi măgăriţă). Receptivitatea este influenţată de starea fiziologică şi de vârsta animalului, indivizii cu o stare de sănătate precară şi tineretul fiind mai receptivi. Caii bolnavi, indiferent de forma evolutivă a bolii, sunt purtători şi excretori de virus timp de până la 15 -18 ani. Sursele secundare de infecţie sunt reprezentate de furaje, apă, aşternut sau obiecte de harnaşament contaminate. Un rol major în transmiterea infecţiei revine insectelor hamatofage, printre care se află și tăunul.