Nicoleta Dumitrescu
Mircea Ionescu împlineşte, astăzi, venerabila vârstă de 100 de ani – ceea ce îi aduce statutul de a fi cel mai longeviv om politic din România, care a rămas statornic aceluiaşi partid- PNL. Acesta s-a născut pe 18 martie 1917, la Kerson, în Ucraina. Este căsătorit cu Viorica Ionescu- Quintus, partenera de viață şi de activitate politică, în momentul de faţă aceştia locuind în Prahova, la Ploieşti. Liberal din tată în fiu, scriitor, epigramist, fost lider al PNL, pentru o lungă perioadă de timp, în prezent acesta este preşedintele de onoare al liberalilor. Persoană cu mult umor, calitate ce, cu siguranţă, l-a ajutat să supravieţuiască detenţiei politice, Mircea Ionescu- Quintus provine dintr-o familie cu vechi tradiţii liberale, tătăl său fiind, de asemenea, un important liberal, avocat de profesie, care a avut mai multe mandate de parlamentar. Mircea Ionescu-Quintus are la activ o bogată activitate atât în domeniul justiţiei, cât şi al politicii. Absolvent, în anul 1938, al Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti, specialitatea drept constituţional, acesta este fost deţinut politic în perioada regimului totalitar, fiind veteran de război, în grad de maior. Este membru PNL din anul 1945, activitatea sa politică fiind următoarea: 1990-1992 – vicepreşedinte al PNL, 1990-1991 – vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, 1990-1992 – deputat de Prahova, 1993-2001 – preşedinte al Partidului Naţional Liberal, 1991-1992 – ministrul Justiţiei în Guvernul Stolojan, 1996-1999 – vicepreşedinte al Senatului, 1996-2000 – senator de Prahova, 1999- 2000 – preşedinte al Senatului, 2000-2004 – senator de Prahova. Din data de 19 octombrie 2002 este președinte de onoare al PNL. De precizat, avocat de profesie, în perioada 1940-1987 a fost avocat la Baroul Prahova, iar după 1990, câțiva ani a fost și profesor universitar de drept constituțional.
Având şi un fin talent al condeiului, Mircea Ionescu-Quintus este scriitor, autor al mai multor volume de epigrame, nuvele și memorialistică, fiind şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. Este, de asemenea, preşedinte și preşedinte de onoare al mai multor fundaţii şi asociaţii culturale. Totodată, pentru activitatea sa a primit nenumărate distincții. Astfel, în 2009 a primit din partea preşedintelui ţării de la acea vreme, Traian Băsescu, gradul de general de brigadă, în retragere, fiind decorat, de asemenea, şi cu Ordinul “Coroana României“ cu spade și panglică pentru virtute militară. I-a fost atribuit titlul de “Cetăţean de Onoare” al oraşelor Orşova şi Ploieşti, cu menţiunea că, în anul 2009, în pasajul pietonal din centrul municipiului i-a fost atribuită şi o stea – pe “Aleea celebrităţilor” – pe care a fost trecut numele acestuia (în foto). Veşnic tânăr sufleteşte, Mircea Ionescu-Quintus s-a călăuzit în viaţă, după cum a mărturisit ori de câte ori a avut ocazia, după principiul: „Voi îmbătrâni abia în clipa în care voi crede că nu mai am nimic de făcut”. De altfel, anul trecut, la împlinirea vârstei de 99 de ani, în așteptarea celor 100 de ani de viață, acesta și-a făcut chiar și o autoepigramă: „Spre o sută anii mi se adună/Ca prin păduri semeții brazi/Și s-or găsi destui să spună/Ce mai înseamnă suta azi!”.
„Nu mi-a fost uşor să trăiesc o aşa îndelungată viaţă”
Ieri, președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a fost decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofițer cu prilejul aniversării unui secol de viață, în semn de „înaltă apreciere pentru contribuția remarcabilă la consolidarea unei vieți politice democratice în România și pentru dăruirea de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere politice, precum și pentru exemplul de conduită civică”. La ceremonia de decorare a seniorului liberal au fost prezenți președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, și Cătălin Predoiu, Ludovic Orban, Gheorghe Flutur, Teodor Atanasiu, consilieri prezidențiali și de stat. Președintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu-Quintus, a declarat ieri că viața sa a fost un roman, potrivit Agerpres. „Nu mi-a fost ușor să trăiesc o așa îndelungată viață, mai ales pentru că (…) viața mi-a dat de toate, și bune, și mai puțin bune și rele, din fericire însă sfârșitul de viață îl trăim cu cele bune. Un critic literar spunea că un roman, dacă nu are 700 de pagini tipărite, este nuvelă, eu vreau să vă spun că viața mea a fost un roman pentru că am trăit peste 100 de pagini tipărite. (…) Mi-am împărțit romanul vieții în trei capitole importante și de fiecare dată am încercat să-mi slujesc oamenii din jurul meu, societatea și mai ales patria, țara și mi-am făcut datoria în primul rând că m-am pregătit pentru profesia de avocat. (…) Cred că mi-am făcut datoria ca profesionist (…), ca român și ca ostaș. (…) Cred că mi-am făcut datoria și ca om politic în ultimii 25 de ani”, a declarat Quintus, la Palatul Cotroceni, unde a fost decorat de președintele Klaus Iohannis. El a mărturisit că și-a luat viața în mâini de la 15 ani, când a murit tatăl său.
Seniorul liberal a amintit de cariera sa politică de după 1989, pe care a început-o ca vicepreședinte al Camerei Deputaților. „M-am ferit de-a lungul vieții mele de compromisuri, de lucruri care mi s-au părut incorecte”, a afirmat Quintus, solicitându-i președintelui Klaus Iohannis să-i facă semn când trebuie să se oprească din discurs. El a spus că PNL a fost „partidul familiei sale”, arătând că bunicul său a fost unul dintre fondatorii formațiunii politice liberale în 1875, iar tatăl său a fost un fruntaș liberal.
„De 100 de ani familia Ionescu-Quintus trăiește odată cu PNL și de aceea cred că mi-am făcut și eu datoria până la momentul acesta”, a afirmat Quintus. El i-a transmis președintelui Klaus Iohannis „sănătate și putere”.
„Sunteți un președinte în care am toată încrederea, care îmi dați încrederea să trăiesc încă o vreme de aici înainte în liniște. Mă simt mândru să fiu român și să fac parte din acest vrednic neam al nostru în care vă purtați și sunteți domnule președinte ca un adevărat român”, a încheiat Mircea Ionescu-Quintus.