N.Dumitrescu

Conform reglementărilor în vigoare, astăzi este termenul limită pentru plata taxelor la fiscul local. Impozitul pe clădiri, pe teren şi cel auto se plătesc anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv. De asemenea, pentru plata integrală cu anticipaţie a impozitelor, tot până la data de 31 martie, contribuabilii – persoane fizice şi juridice – beneficiază de bonificaţia de 10 %.
La Ploieşti, de pildă, de la începutul anului şi până la jumătatea lunii martie, peste 67.000 de contribuabili au achitat taxele şi impozitele locale la casieriile Serviciului Public Finanţe Locale. Dintre aceştia, un număr de aproape 56.000 au facut economii în bugetul propriu, deoarece au achitat integral şi anticipat impozitele datorate şi au beneficiat de reducerea de 10 % menţionată. Anul acesta, conform unei hotărâri a Consiliului Local Ploieşti, taxele şi impozitele locale sunt mai mici cu 10 % faţă de cele de anul trecut.
Pentru neplata la termen a impozitelor şi a taxelor locale se datorează majorări de întârziere în cuantum de 1% din obligaţiile fiscale principale neachitate la termen, calculate pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi inclusiv până la data stingerii sumei datorate.
Impozitele şi taxele locale sunt: impozitul pe clădiri şi taxa pe clădiri, impozitul pe teren şi taxa pe teren, impozitul pe mijloacele de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, taxa pentru folosirea mijloacelor de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole, taxele speciale (pentru prestarea serviciilor în regim de urgenţă, în interesul persoanelor fizice şi juridice), alte taxe locale – pentru depozitarea de materiale, realizarea unor lucrări, pentru desfacerea de produse ce fac obiectul comerţului în pieţe, târguri, oboare, în standuri situate de-a lungul drumurilor publice, în parcări sau în alte locuri anume stabilite prin hotărâre a Consiliului Local, pentru ocuparea terenului cu chioşcuri, tonete, suporţi pentru obiecte de publicitate şi pentru manifestări ocazionale, pentru utilizarea domeniului public în vederea distribuirii de materiale publicitare, pentru îndeplinirea procedurii de divorţ pe cale administrativă, taxa de reabilitare termică, taxe judiciare şi extrajudiciare de timbru.