Unul dintre cele mai simple moduri prin care putem reduce riscul declanşării stresului şi a anxietăţii este consumul zilnic de legume, constată cercetătorii australieni în urma unui studiu efectuat recent şi publicat în jurnalul “BMJ Open”, notează spring.org.uk, preluată de
MedLive.ro.
În ultimii ani cercetările de specialitate au indicat o puternică asociere între dieta alimentară şi bunăstarea pe plan psihic.
În cadrul studiului de faţă, cercetătorii australieni şi-au propus să investigheze legătura dintre o dietă bazată pe fructe şi legume şi indidenta stresului psihologic în rândul persoanelor adulte de vârstă mijlocie şi înaintată.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au analizat comportamentul alimentar zilnic în rândul a 65 de mii de bărbaţi şi femei pe o perioadă de patru ani, între 2006 şi 2010.
La începutul studiului, circa 5,6% dintre participanţi au declarat că suferă de stres psihologic. După circa 2 ani şi jumătate de studiu, timp în care dieta alimentară a acestora a fost ajustată printr-un aport crescut de fructe şi legume, 4% dintre participanţi au observat o scădere semnificativă a nivelului de stres.
Rezultatele studiului au arătat că o dietă bazată pe un aport crescut de legume a avut rezultate mult mai bune în rândul femeilor, care sunt mai receptive la această schimbare, prin comparaţie cu bărbaţii.
“Am constatat că fructele şi legumele au avut un rol protector ridicat în special pentru participanţii la studiu de sex feminin, indicând faptul că femeile ar putea beneficia cel mai mult de pe urma acestui tip de regim alimentar, atunci când vine vorba despre reducerea nivelului de stres,” declară Bihn Nguyen, autorul principal al studiului.
Conform rezultatelor studiului, femeile care au consumat circa 5-7 porţii de legume şi fructe în fiecare zi au avut cu 23% mai puţine riscuri să sufere de stres, prin comparaţie cu participantele care obişnuiau să servească cel mult o porţie de legume sau fructe în fiecare zi.
“Studiul arată că un consum zilnic moderat de fructe şi legume este asociat cu un risc mai mic de disconfort pe plan psihologic,” declară Dr Melody Ding, doctor epidemiolog în cadrul Universităţii din Sydnei şi coautoarea studiului de faţă.
De asemenea, am constatat că aportul de legume şi fructe a fost legat de o incidenţa mai mică a declanşării stresului psihologic. În schimb, un aport moderat de fructe şi legume în rândul bărbaţilor nu a indicat beneficii semnificative în rândul bărbaţilor, a mai adăugat aceasta.
Deşi creşterea consumului de fructe şi legume poate ajuta la scăderea semnificativă a nivelului de stres în rândul adulţilor, asocierea necesită investigaţii suplimentare, în special pentru a explica diferenţele semnificative la nivelul rezultatelor între nivelul de consum mediu şi ridicat de legume şi fructe, sunt de părere cercetătorii.