Gât rigid, umeri încordaţi şi dureri de spate, după ce stăm toată ziua la lucru, cel mai probabil pe un scaun de birou prost conceput?
“Orice poziție statică pe care o adoptăm pentru o perioadă lungă de timp se va transforma în cele din urmă în durere, deoarece organismul nu este construit să facă acest lucru”, spune Joan Vernikos, fost om de știință la NASA, scrie thrillist.com, preluat de MedLive.ro Ea a descoperit că o poziţie statică prelungită poate duce la efecte asupra sănătății similare cu cele pe care astronauţii le suferă după ce au petrecut timp în microgravitaţie – degenerare musculară şi osoasă, dureri din spate. “Cei mai mulți oameni stau pe loc de la șase până la 13 ore pe zi şi această imobilitate contribuie la bolile moderne, cum ar fi diabetul zaharat, obezitate, cancer, boli de inimă”. În timp ce aceste boli se dezvoltă în ani de zile, durerea ce apare atunci când ne ridicăm de pe scaun după ce am stat ore întregi la birou e imediată. Iată de ce totul ne doare după o zi petrecută legat de scaun.
Mușchii se irosesc. Atunci când stăm toată ziua, știţi ce fac muşchii? Mai nimic. “Nu e important numărul de ore pe care îl petreceţi aşezat pe scaun, ci câte ore neîntrerupte adoptaţi această poziţie statică”, a spus Vernikos. Atunci când a realizat un studiu cu persoane care stăteau culcate în pat 24 de ore pe zi, ea a constatat că ridicatul în picioare la fiecare jumătate de oră a fost suficient pentru a preveni efectele nocive ale unui stil de viață imobil.
Efecte nocive asupra nervilor. Statul pe scaun ar putea fi relaxant pentru corpul nostru, dar pentru nervi e tortură. Poziția nenaturală provoacă nervi tensionaţi, ceea ce duce la durere în tot corpul. Dacă stăm într-o singură poziție suficient de mult timp şi nu ne mişcăm, muşchii se contractă şi tensionează şi nervii. Dar, din moment ce aceşti nervi sunt influenţaţi de fiecare mișcare, nu ar trebui să simțim durerea tot timpul? Nu chiar, spune Vernikos. “Este diferit să stimulăm muşchii pentru a se contracta și relaxa atunci când sunteţi angajat într-o activitate. Dacă muşchii se contractă şi nu ne mişcăm pentru o lungă perioadă de timp, vom avea dureri în partea inferioară a spatelui şi a umerilor.
Partea superioară a corpului se apleacă înainte. Probabil ați văzut acele diagrame despre cum să avem o poziţie corespunzătoare la birou: umerii relaxaţi, ochii la acelaşi nivel cu ecranul, braţe paralele cu podeaua, spatele drept. Însă, ne aplecăm, fie că vrem, fie că nu. Când ne aplecăm în timp ce stăm pe scaun, capul este tras în jos și înainte de gravitație. Coloana vertebrală va începe să se curbeze şi corpul va experimenta durere, a remarcat Vernikos.
Efecte asupra discurilor lombare. Coloana vertebrală ne imploră să ne ridicăm. Poziția verticală aşază discurile din partea inferioară a spatelui într-o poziţie corectă și reduce la minimum presiunea suportată. Când stăm pe scaun, pe de altă parte, se forțează vertebrele, crescând riscul de dureri cronice de spate. “Mușchii slăbesc și vertebrele se pot deplasa, nervii dintre discuri sunt comprimaţi. Toate acestea sunt o sursă imensă de durere”, a adăugat Vernikos. Iată o veste bună: studiile efectuate de Vernikos și alți cercetători au descoperit că ajustarea poziției la fiecare 15-30 de minute previne modificări ale discurilor lombare. Așa că, ridicaţi-vă pentru o cafea, o discuţie cu un coleg de birou sau doar pentru a privi pe fereastră şi veţi simţi clar mai puţină durere. Ne luptăm cu un instinct natural. Vernikos consideră că unul dintre motivele principale pentru care corpurile noastre răspund cu durere la o o poziţie statică prelungită se datorează instinctului nostru natural de a ne mișca. “Organismul are nevoie să se miște, are o nevoie biologică de a se deplasa. Când nu ne mișcăm, suferim.” Vernikos sugerează că soluţia la durere este mișcarea. Chiar şi când ne ridicăm după o sticlă cu apă sau mergem până la imprimantă, aceste lucruri sunt suficiente pentru a contracara durerea.