Tensiunea arterială este un indicator important al sănătăţii noastre, iar o simplă schimbare în metoda de verificare a acesteia ne poate aduce un plus de detalii.
Chiar şi oamenii sănătoşi pot avea indicatori diferiţi atunci când tensiunea arterială este măsurată la ambele braţe, dar sunt cazuri în care o diferenţă mare poate ascunde o anomalie şi, de aceea, este important ca procedura standard de măsurare a tensiunii să includă luarea tensiunii de la ambele braţe, scrie today.com, citat de MedLive.ro. “Probabil că cea mai întâlnită situaţie este aceea când o persoană consideră că se încadrează în limitele normale, deşi tensiunea arterială a fost măsurată la un singur braţ. Sunt cazuri frecvente în care măsurarea tensiunii la ambele braţe ne relevă o hipertensiune arterială ce poate afecta substanţial creierul şi rinichii”, declară Dr. Sharonne Hayes, directoarea institutului american Women’s Heart Clinic din Rochester, Minnesota. Tensiunea arterială optimă nu trebuie să depăşească 120/80 mm Hg, iar diferenţa de tensiune de la un braţ la celalat nu ar trebui să varieze cu mai mult de 5 puncte. Atunci când aceasta variază cu 10 – 15 puncte, primul pas este să verificăm din nou tensiunea, pentru a ne asigura că indicatorii sunt corecţi.
La o persoană tânără, o diferenţă mare între indicatorii tensiunii arteriale ar putea semnala un defect congenital cardiac, denumit coarctaţie de aortă, sau o îngustare a arterei principale. La persoanele în vârstă, dar şi în cazul persoanelor cu risc mare pentru ateroscleroză, această diferenţă ar putea indica un blocaj sau o disecţie aortică. În cazurile în care un braţ arată o tensiune arterială mai mare, acesta trebuie să devină braţul principal pentru monitorizarea tensiunii arteriale şi punctul de plecare în a stabili dacă persoana în cauză suferă de anomalii, este de părere Dr. Sharonne Hayes. Specialiştii recomandă să ne luăm tensiunea arterială de fiecare dată când mergem la medic pentru o verificare de rutină. În general, în cazul tinerilor cu vârste de până la 40 de ani nu este necesară măsurarea tensiunii la ambele braţe de fiecare dată când aceştia merg la un consult de specialitate. Cel mai indicat ar fi să solicite acest lucru o dată în jurul vârstei de 20 de ani şi apoi periodic după vârsta de 40 de ani. Sunt şi cazuri în care verificarea tensiunii arteriale la ambele braţe nu este indicată. Este vorba aici despre pacientele care suferă de cancer la sân, cele care au suferit o mastectomie sau care au avut intervenţii chirurgicale pentru eliminarea nodulilor limfatici, adăugă Dr. Hayes.