Nicoleta Dumitrescu

Cum era de aşteptat, cei ajunşi la putere continuă să fie din ce în ce mai surprinzători, atât ca atitudine, cât şi ca limbaj. O dovedesc ultimele evenimente din sânul coaliţiei aflate la guvernare unde, în timp ce o jumătate – ALDE – mai avea un pic şi dădea peste ceaun, din cauza fierberilor, cealaltă jumătate- PSD– se relaxa la prins de ştiucă pe Dunăre, protagonişti fiind şeful Camerei Deputaţilor şi cel al Guvernului. Cu toate că Liviu Dragnea s-a tot lăudat că l-a învăţat pe Sorin să pescuiască, glumind că marea ruptură dintre Parlament şi Guvern s-a produs din cauza faptului că el a prins mai mulţi peşti decât premierul, împătimiţii undiţelor ar putea pune însă sub semnul întrebării dacă fiecare dintre cei doi a prins, într-adevăr, atâtea ştiuci: Dragnea – 17, Grindeanu – 9. Şi asta deoarece capturarea ştiucilor nu este floare la ureche, mai ales atunci când sunt scoase din apă fiind nenumărate cazurile în care, zbătându-se aprig, au evadat din cârlig. Prin urmare, rămâne de văzut dacă ieşirea în natură – făcută publică de Dragnea pe pagina sa de socializare – poate fi trecută la capitolul „poveşti pescăreşti”.
Dar, se pare că povestea celeilalte jumătăţi aflate la guvernare este şi mai palpitantă, în condiţiile în care, duminică după-amiază, retragerea sprijinului politic al vicepremierului Daniel Constantin, votată în reuniunea ALDE, s-a lăsat cu… “strigături”. Mai exact, Călin Popescu Tăriceanu l-a catalogat pe Constantin drept “un cântăreţ pe faţă al sistemului şi al binomului”, în timp ce acesta din urmă a mărturisit că i s-a cerut să trădeze oameni, să-i arunce peste bord, doar ca să-i fie lui bine. Prin urmare, a declarat că nu a acceptat un astfel de compromis şi, în final, nu se va crampona de funcţiile deţinute în Guvern, iar ieri premierul a şi luat act de decizia ALDE.
Adevărul este că atunci când se ajunge la putere, fricţiunile din sânul partidelor care au acces la acest titlu sunt inerente, iar ALDE n-ar fi primul partid în care membrii a două sau mai multe formaţiuni mai mici, reunite în unul singur, să nu ajungă la certuri ori la eliminarea unor voci care deranjează.
În acest context rămâne de văzut în ce măsură, lăsat fără posturile de vicepremier şi ministru, Constantin va rămâne şi fără funcţia de membru simplu al ALDE. Nu de alta, dar acesta a declarat că el rămâne în partid şi nu se aliază cu nimeni în ideea unei noi construcţii politice, eliminând, astfel, zvonurile conform cărora ar unelti cu Victor Ponta, pe fondul demisiei sale în alb de la PSD, şi-ar crea un nou partid.
Dar, cum fiecare jumătate este cu povestea ei, rămâne de văzut, până la urmă, dacă Tăriceanu va face, într-un final, şi mişcarea de a-l elimina, de tot, din partid, pe cel care îl consideră, în momentul de faţă, un ghimpe. Şi tot la fel rămâne de văzut şi dacă ideea creării unui altfel de partid, sub coordonarea lui Victor Ponta, se va adeveri sau nu. Oricum, zarurile au fost aruncate…