F.T.

Ofițerii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate și procurorii de la D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Ploieşti au finalizat documentarea asupra activității unui grup infracţional organizat, profilat pe comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în domeniul achiziţiilor şi livrărilor intracomunitare.
Conform anchetatorilor ploieșteni, membrii rețelei, cu domiciliile în județele Prahova, Bihor, Cluj și Mureş, ar fi creat un circuit de societăţi comerciale de tip ”fantomă”, având ca obiect comerţul cu telefoane mobile şi accesorii de telefonie mobilă. Astfel, prin intermediul societăţilor pe care le controlau, membrii grupului emiteau facturi fiscale ce atestau livrări de telefoane mobile şi accesorii, contravaloarea facturilor fiind ulterior achitată prin transfer bancar. Sumele de bani ajungeau în conturile unor societăţi comerciale furnizoare din Slovacia şi Ungaria, aflate sub controlul membrilor grupului, firme care efectuau achiziţiile în regim intracomunitar, dar se sustrăgeau de la plata impozitului pe profit şi a TVA datorate bugetului de stat.
Prin acțiunile ilegale ale grupării, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat cu 5.450.759 de lei.
În fapt, o primă fază a documentării a avut loc în data de 10 februarie, când anchetatorii prahoveni au efectuat 10 percheziţii la sediile persoanelor juridice şi la domiciliile a nouă persoane bănuite de implicarea în activitatea infracţională. În urma percheziţiilor, au fost ridicate documente, tokenuri şi alte instrumente de efectuare a plăţilor, precum şi suma de 20.500 de euro şi 30.500 de lei.
Totodată, în vederea recuperării prejudiciului, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra sumelor de 22.980 de euro şi 30.500 de lei, precum şi faţă de un autoturism şi 29 de proprietăţi imobiliare (clădiri şi terenuri) situate pe raza judeţului Prahova.