Nicoleta Dumitrescu
Cele două discursuri, în engleză și franceză, ale ministrului Muncii Lia Olguța Vasilescu, rostite la deschiderea sesiunii Comisiei ONU pentru condiţia femeii, au devenit deja atât istorice, cât și subiect de bancuri. Dar, așa se întâmplă atunci când vrei să arăți că ești mult mai deștept decât ai fi în realitate.
Pentru a demonstra numai ea știe ce, ministreasa Olguța s-a făcut însă de bășcălie, până și șeful ei de Guvern, premierul Sorin Grindeanu, dovedindu-se a fi mai cerebral când e vorba de a face față unor etichete de diplomație, declarând că, dacă ar fi fost în locul ei, ar fi vorbit în limba română, cu traducător, pentru a fi cât se poate de clar.
Ideea este că, dacă ar fi să luăm în discuție declarațiile oficiale ale Ministrului Muncii, cele rostite în limba română, tot i-ar fi trebuit traducător! Doar s-a văzut ce vâlvă au făcut anunțurile sale referitoare la creșterile salariale, cele conform cărora, veniturile până la pragul de 4.000 de lei se vor dubla, iar cele care depăşesc acest nivel se vor majora cu 45% ! Ulterior, pe motiv că nu s-ar fi făcut bine înțeleasă, a întors-o ca la Ploiești, menționând că plusurile salariale anunțate vor fi reale, dar nu imediat, ci undeva… până după 2020!
Cam așa se întâmplă însă atunci când, vorba celebrelor versuri ale lui Mihai Eminescu, ”E ușor a scrie versuri/Când nimic nu ai a spune/Înșirând cuvinte goale/Ce din coadă au să sune”. În ceea ce o privește pe doamna ministru, cu adevărat anunțurile sale legate de plusurile la salarii dau din coadă, precum câinii care au…covrigi în coadă.
Oricum, așa cum era și de așteptat, majorarea lefurilor doar pentru o anumită categorie de angajați a fost pe post de bulgăre de zăpadă. În sensul că, pe bună dreptate considerându-se dscriminați, rând pe rând, și alți angajați de la stat au început să ceară bani în plus la lefurile existente, unii dintre ei organizând chiar proteste în stradă.
În ce măsură se vor găsi banii necesari cu care să se acopere – în toate domeniile – ceea ce în limbaj tehnic, la stat, a căpătat denumirea de ”anvelopă salarială”, se va vedea. Și asta deoarece, cel puțin primarii, nu mai știu de prin ce capitole să mai taie banii, deocamdată puși pe hârtie, astfel încât să fie acoperite, până la ultimul leu, majorările salariale bătute în cuie pentru bugetari, grație intrării în vigoare a unor acte normative pe care guvernanții s-au grăbit să le legifereze.
Cum urmează să fie aprobate bugetele locale pe anul în curs, marea provocare este cu ce bani ar urma să fie demarate alte lucrări urgente, în condițiile în care fondurile abia ajung pentru finalizarea celor aflate în derulare.
Oricum, având în vedere cu cât avânt au anunțat cei din coaliția aflată la putere că vor guverna țara, iar după câteva luni s-a văzut care a fost strategia, întrebarea firească este: încotro ne îndreptăm? Pentru că, dincolo de orice demagogie a ridicării nivelului de trai, ar trebui să fie tradusă, în românește, strategia conform căreia, înainte de demararea sau de urgentarea unor investiții încremenite, care puteau să dea un sens bunului mers înainte al țării, primul lucru este să mărești lefurile. Se grăbește cineva să dea răspunsul ? Din păcate, nu. Poate se lucrează la traducerea lui în limbile engleză și franceză!