• Românii sunt ultimii din Uniunea Europeană la practicarea sportului şi a mişcării ca activitate de petrecere a timpului liber, conform unor date publicate de Biroul european de statistică Eurostat. Doar 7,5% dintre românii cu vârste de cel puţin 18 ani fac sport şi mişcare sau merg pe bicicletă cel puţin două ore şi jumătate pe săptămână, ca activitate de petrecere a timpului liber, conform datelor Eurostat de la nivelul anului 2014. Bulgării sunt pe penultimul loc în UE, cu un procet de 9%. Ceilalţi vecini din UE, ungurii, stau mult mai bine ca noi: aproape 30% dintre adulţi fac mişcare cel puţin două ore şi jumătate pe săptămână. Media UE este de 30%. Vârfurile la aceste activităţi de sănătate şi aspect fizic sunt Finlanda (54,1%), Danemarca (53,4%) Suedia (53,1%), Austria (49,8%) şi Germania (47,3%). Din top lipsesc însă Belgia şi Olanda, pentru care Eurostat nu a avut date disponibile. Două ore şi jumătate de mişcare pe săptămână, ca activitate fizică în timpul liber, reprezintă nivelul minim recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru o viaţă sănătoasă, în rândul persoanelor de cel puţin 18 ani.

• Persoanele care locuiesc în cartiere în care trăiesc multe păsări, arbuști și copaci au un risc mai mic de a suferi de depresie, anxietate și stres, potrivit unui studiu efectuat de specialiști de la Universitatea din Exeter, dar și din cadrul British Trust for Ornithology și de la Universitatea din Queensland, informează Science Daily, preluată de Agerpres. Studiul, la care au contribuit câteva sute de participanți, a relevat faptul că observarea păsărilor și a altor elemente din natură precum arbuștii și copacii are beneficii pentru sănătatea mentală, indiferent dacă persoanele respective trăiesc în mediul urban sau în zonele de la periferia orașelor. Cercetarea publicată în jurnalul „BioScience” a analizat sănătatea mentală a 270 de subiecți de vârste, venituri și etnii diferite și a demonstrat că persoanele care și-au petrecut mai puțin timp în aer liber în săptămâna precedentă evaluării manifestau o tendință mai accentuată către anxietate sau depresie. În cadrul studiului, oamenii de știință au observat că nu speciile de păsări observate de la ferestre, din grădini sau de pe stradă au o relevanță deosebită pentru sănătatea mentală, ci mai degrabă numărul acestora, în condițiile în care, potrivit unor studii realizate anterior, majoritatea oamenilor manifestă o capacitate redusă de a identifica speciile observate. Așadar, este mai importantă pentru starea lor de bine interacțiunea cu păsările, în general, nu doar cu anumite specii.
În cadrul unei cercetări realizate în 2016, dr. Cox și profesorul Kevin Gaston de la Institutul pentru Sustenabilitatea Mediului al Universității din Exeter au concluzionat că observarea păsărilor îi face pe oameni mai relaxați și mai conectați cu natura.