”Nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi”, aceasta a fost concluzia ministrului Justiției după ce a evaluat activitatea şefilor celor două instituţii, în urma deciziei Curţii Constituţionale care a stabilit ca DNA şi-a încălcat atribuţiile constituţionale prin anchetarea unor presupuse ilegalităţi în procesul de adoptare a celebrei OUG 13. Acesta a subliniat însă că este „oportună necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ, o autoritate pe care trebuie să o exercite ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în activitatea procurorului de a da soluţii, pentru a identifica modul în care procurorii înţeleg să respecte limitele de competenţe” constituţionale şi legale.
Ministrul Tudorel Toader a făcut publice, ieri seară, într-o conferință de presă, concluziile evaluării făcute procurorilor şefi Laura Codruţa Kovesi şi Augustin Lazăr. Acesta a declarat că raportul privind evaluarea şefilor de parchete are 19 pagini, subliniind că a fost realizată în deplină concordanţă cu legea. Anterior, ministrul l-a informat și pe premierul Sorin Grindeanu cu privire la rezultatele acestei evaluări. ”Această evaluare a procurorului general al României şi a procurorului şef al DNA a survenit în contextul în care Guvernul a adoptat OUG 13/2017 iar DNA a procedat la anchetarea circumstanţelor adoptării respectivei ordonanţe. În urma anchetei, preşedintele Senatului a sesizat CCR cu existenţa şi constatarea existenţei unui conflict juridic de natura constituţională.
În acest context am declanşat evaluarea activităţii.Am avut întâlniri punctuale cu şefii celor două autorităţi.Premisa acestei evaluări, a funcţionării normale a statului de drept, este aceea că fiecare autoritate să rămână în matca ei constituţională. Ce spune decizia CCR: a existat un conflict juridic, de natura constituţională, generat de ancheta procurorilor DNA asupra membrilor guvernului.
Ne mai spune că această anchetă, ingerinţa în activitatea de legiferare, e de o gravitate foarte mare, încălcând principiile legii fundamentale iar, pe viitor, procurorii nu pot ancheta astfel de proceduri de adoptare a actelor normative. Echivalează cu o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat. DNA şi-a arogat competenţa de a efectua o anchetă într-un domeniu ce excedează cadrul legal ce poate duce la un blocaj instituţional. Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor guvernului care afectează buna funcţionare a sa, având drept consecinţă intimidarea legiuitorului delegat de a-şi îndeplini atribuţiile constituţionale.Câteva precizări. Cine a realizat evaluarea? Eu, personal. Am realizat evaluarea fără nicio presiune, fără nicio ingerinţă, fără nicio sugestie de la absolut nimeni străin de ministerul Justiţiei.Nu am verificat soluţii din dosare, nici nu ar fi fost posibil.Am verificat modul în care DNA, Parchetul General s-au raportat la valorile constituţionale, pentru că statul de drept nu funcţionează dacă autorităţile nu-şi exercita cu loialitate şi corect atribuţiile care îi revin. Am urmărit modul în care procurorul de la DNA sau de la PICCJ s-a limitat la valorile constituţionale. A fost conflict juridic pentru că procurorul a ieşit din marja lui de competenţă şi a intrat în zona legiuitorului delegat, a Guvernului”, a declarat ministrul Justiției.