Patronii şi asociaţii vor avea posibilitatea să ia din firme dividende la jumătatea profitului, o dată la fiecare trimestru în cursul anului în care se realizează, potrivit unei propuneri de lege iniţiate de mai mulţi parlamentari de la putere. Propunerea ar ajuta antreprenorii să scoată bani din firme în cursul anului, până la distribuirea dividendelor întregi care în prezent se poate face în anul următor realizării profitului firmei, în condiţiile în care aceste venituri sunt impozitate mai puţin decât salariul, potrivit Strat Up Cafe. 34 de senatori şi deputaţi PSD au înregistrat, zilele trecute, la Senat propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.82/1991 a contabilităţii şi modificarea şi completarea Legii nr.31/1990 a societăţilor comerciale, modificarea şi completarea Legii nr.1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.
Beneficiul pe care l-ar aduce o astfel de propunere legislativă oamenilor de afaceri consta în faptul că vor putea să retragă mai des dividende din firmă.
În prezent, dividendele se pot distribui în anul următor realizării profitului, după încheierea situaţiilor financiare, în ianuarie. Dividendele pot fi încasate efectiv după depunerea bilanţului. Din această cauză, unii dintre oamenii de afaceri se angajează în propriile firme, pentru a obţine venituri salariale, pentru a avea şi o sursă de venit o dată pe lună.
Dacă propunerea legislativă va ajunge lege, aceşti oameni de afaceri ar putea să-şi diminueze salariul lunar, pentru că vor putea scoate bani din firmă, sub forma dividendelor, mai des decât până acum.
Avantajul veniturilor din dividende este impozitare mai redusă decât la salarii.
În anul 2017, impozitul pe dividende este de 5%, în timp ce la salariu este de 16%.
De asemenea, la dividende se plăteşte contribuţie la sănătate (CASS) de 5,5% în anumite condiţii.
La salarii, se plătesc contribuţii la asigurările sociale de stat, 26,3%, pentru condiţii normale de muncă, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 15,8% pentru contribuţia datorată de angajator.
Acestora li se adaugă CASS 5,5% pentru contribuţia individuală şi încă 5,2% pentru contribuţia datorată de angajator.