Cum pot beneficia de ajutorul public judiciar?

„Aș dori să inițiez o acțiune în instanță pentru a-mi cere drepturile, într-o situație în care consider că am fost nedreptățit, dar nu am bani pentru avocat. Ce aș putea face?”
George Iliescu, Ploiești
•  •  •
Ați putea beneficia de ajutorul public judiciar – o formă de asistență acordată de stat, pe care o poate solicita orice persoană fizică – în situaţia în care nu poate face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obţinerea unor consultaţii juridice în vederea apărării unui drept său interes legitim în justiţie, fără a pune în pericol întreţinerea sa ori a familiei sale. Ajutorul public judiciar se poate acorda în următoarele forme: a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentării, asistenţei juridice şi, după caz, a apărării, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim în justiţie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumită în continuare asistenta prin avocat; b) plata expertului, a traducătorului sau a interpretului folosit în cursul procesului, cu încuviinţarea instanţei sau a autorităţii cu atribuţii jurisdicţionale, dacă aceasta plată incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar; c) plata onorariului executorului judecătoresc; d) scutiri, reduceri, eşalonări sau amânări de la plata taxelor judiciare prevăzute de lege, inclusiv a celor datorate în faza de executare silită.


Dragi cititori, acest spaţiu de pagină vă aparţine. Aici îşi vor găsi loc punctele dumneavoastră de vedere în legătură cu ceea ce vă frământă, vă  nemulţumeşte, vă îngrijorează, aţi dori schimbat sau credeţi că merită apreciat.