Ana Maxim

Agitație mare, în aceste zile, în piețe și în marile centre comerciale din județ, pentru că foarte mulți prahoveni au început să facă deja aprovizionarea pentru sărbătoarea de Paște. La mare căutare sunt carnea de miel, zarzavaturile și diverse produse tradiționale precum cozonacul, pasca și ouăle. Chiar și aceia care nu au bugete generoase fac eforturi să așeze pe masă măcar câteva bucate fără de care sărbătoarea și-ar pierde din farmec. Inspectorii sanitari au intensificat controalele la comercianți în tot județul, astfel încât produsele alimentare ce ajung pe mesele prahovenilor să fie proaspete și de calitate. Pe de altă parte, și clienții trebuie să fie atenți la ceea ce cumpără și să achiziționeze produsele numai din locuri special amenajate și autorizate sanitar.

La Halele Centrale din Ploiești au apărut primii comercianți de carne de miel, un kilogram din acest produs având prețul de 25 de lei. Clienții pot cumpăra fie un miel întreg, fie o jumătate din acesta, sau bucăți mai mici, în funcție de bugetul pe care îl au. Cei care preferă pastrama de berbecuț o pot achiziționa tot cu 25 de lei/kg, iar gospodinele care doresc să prepare drob găsesc în centrul comercial prapure de miel cu 6 lei metrul și prapure de porc cu 5 lei metrul. Foarte căutate sunt și ouăle, care se vând cu 0,60 lei bucata. Recent a fost afișat și programul Halelor Centrale pentru următoarea perioadă, inclusiv cel valabil pentru Sărbătorile Pascale. Astfel, în perioada 10-14 aprilie, Halele Centrale sunt deschise zilnic, între orele 7.00-19.00, pe 15 aprilie, în Sâmbăta Patimilor, clienții vor putea face cumpărături între orele 7.00-17.00, iar pe 16 și pe 17 aprilie, adică în prima și în a doua zi de Paște, acestea vor fi închise.

Miei2
Și în supermarketuri rafturile sunt pline de produse alimentare foarte cerute în această perioadă. De exemplu, clienții pot cumpăra organe de miel cu 28, 99 de lei/kg, sfert anterior de miel cu același preț, cap de miel cu 8,99 de lei/kg. Doamnele care nu doresc să gătească pot achiziționa din supermarketuri preparate gata de așezat pe masa de sărbătoare: drob de miel proaspăt (14,99 lei/ kg), dar și friptură, plăcinte, chifteluțe din același tip de carne, ouă roșii etc. De asemenea, toate magazinele expun la vânzare, în aceste zile, iepurași, ouă și alte figurine din ciocolată pentru copii, cozonaci, diverse soiuri de vinuri etc.
Și peștele este la mare căutare în supermarketuri și piețe. Foarte mulți prahoveni au ținut să aibă pe mese produse din pește, așa cum cere tradiția, în duminica Floriilor, când atât creștinii ortodocși, cât și cei catolici au sărbătorit Intrarea Domnului în Ierusalim – unul dintre cele mai importante praznice creștine. Pe de altă parte, și de Paște, multe persoane preferă peștele, pentru că are mai puține calorii, dar chiar și datorită beneficiilor pentru sănătate. Comercianții s-au aprovizionat din timp pentru a oferi clienților produse pe gustul și după buzunarul fiecăruia. În Halele Centrale din Ploiești, de exemplu, de unde mii de prahoveni își fac aprovizionarea an de an de Sărbători, oferta este foarte bogată. Tonul proaspăt se vinde cu 19,99 de lei/kg, macroul cu 16,99 de lei/kg, păstrăvul are prețuri cuprinse între 18,99 de lei și 21,99 de lei /kg, mușchiul de crap novac – cu 14,99 de lei /kg, babușca – 5,49 de lei/kg, bibanul – 9,99 de lei/kg, carasul – cu 9,99 de lei/kg, novacul proaspăt – 7,99 de lei/kg. Scrumbia costă 11 lei/kg, sardinele – 9,99 lei/kg, iar un kilogram de hamsii – 10,99 de lei.