Administrarea zilnică a aspirinei în doze mici, pe un termen îndelungat, ar putea reduce riscul decesului prematur la bolnavii de cancer, arată o analiză a studiilor de specialitate efectuată de un grup de cercetători de la institutul clinic de epidemiologie al Spitalului Massachusetts, în colaborare cu cercetătorii de la Harvard Medical School.
Autoarea principală a studiului a prezentat recent concluziile cercetării în cadrul reuniunii organizate la Institutul American Association for Cancer Research în Washington, informează cnn.com, citată de MedLive.ro. Pentru a realiza această analiză, cercetătorii au investigat datele medicale a peste 86 de mii de femei care au participat la un studiu realizat pe această temă între anii 1980 şi 2012, precum şi datele medicale ale altor 43 de mii de persoane participante la o cercetare similară, ce s-a desfăşurat între anii 1986 şi 2012.
De-a lungul celor 32 de ani, peste 8.200 femei şi 4.600 de bărbaţi au decedat din cauza cancerului. Riscul decesului a fost cu 7% mai mic pentru femeile care obişnuiau să ia aspirină în mod regulat şi cu 11% mai mic pentru bărbaţii care urmau acest tratament medicamentos.
Cea mai puternică asociere între administrarea aspirinei pe termen îndelungat şi riscul scăzut de deces pe fond de cancer a fost înregistrată în cazurile de cancer colorectal. În rândul pacienţilor ce sufereau de această afecţiune riscul a scăzut cu 31% pentru femei şi 30% pentru bărbaţi, pe fondul administrării aspirinei pe termen îndelungat.
În cazul pacientelor ce sufereau de cancer mamar riscul decesului a scăzut 11%, iar în rândul pacienţilor ce sufereau de cancer de prostată riscul de deces a scăzut cu până la 23%.
“Dovezile ştiinţifice arată o evoluţie rapidă a scăderii ratei de deces, datorată administrării aspirinei pe perioade lungi de timp, în rândul pacienţilor ce suferă de cancer, dar şi în rândul celor ce suferă de boli cardiovasculare. Cu toate acestea, recomandarea de a se sfătui cu un specialist înainte de a începe administrarea aspirinei pe perioade lungi de timp este valabilă în toate cazurile,” a declarat Yin Cao, autoarea principală a studiului.

Recomandări şi contraindicaţii

Administrarea aspirinei nu este recomandată persoanelor care sunt predispuse sângerărilor gastro-intestinale şi ulcerelor. Din studiile de specialitate efectuate pe această temă reiese că beneficiile administrării nu depăşeşte riscurile pe care aspirina le prezintă când vine vorba despre aceste două afecţiuni.
Pe de altă parte, unele cercetări de specialitate au adus dovezi solide ce arată că aspirina poate ajuta la recuperarea pacienţilor ce au suferit atac de cord său accident vascular cerebral.
În luna aprilie a anului trecut, un purtător de cuvânt al US Preventive Service Task Force a făcut o declaraţie în care a transmis public recomandările medicilor specialişti privitoare la administrarea unei aspirine pe zi pentru prevenirea cancerului de colon şi a bolilor cardiovasculare pentru adulţii cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani, ce prezintă un risc crescut pentru dezvoltarea acestor boli.
În concluzie, autoarea studiului a declarat că extinderea acestei analize este necesară pentru a include şi cazurile de deces înregistrate pe fondul afecţiunilor asociate tipurilor de cancer, în ansamblu. Pe viitor, cercetătorii vor să identifice grupurile ţintă de bolnavi ce pot beneficia cel mai mult de pe urma administrării aspirinei pe perioade lungi de timp, în funcţie de gradul de risc pe care îl au faţă de dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer.