Nicoleta Dumitrescu
După ce s-a făcut atâta agitaţie, la Sinaia, la sfârşitul săptămânii trecute, pe tema urgenţei semnării de către liderii PSD şi ALDE a proiectului ce vizează majorările salariale, ca să fie depus la începutul acestei săptămâni în Parlament, luni, cei de la putere au dat-o la întors. S-au răzgândit. Nu se mai analizează, pe repede înainte, celebrul act normativ, ci îl mai lasă la dospit o săptămână, nefiind exclusă varianta că o să vedem, într-un final, că s-ar putea să fie chiar două sau mai multe săptămâni. Iar ca să evite comentariile, PSD a postat, deja , pe site-ul partidului, ca să fie consultată public, Legea salarizării unitare.
Asta înseamnă că, de-adevăratelea, cei aflaţi acum la guvernare vor avea parte, la propriu, şi de o “Săptămână a patimilor”, în contextul în care, deja, tot mai multe voci avizate susţin că avalanşa aceasta de majorări, cu adevărat, nu-i a bună!
Iar cel mai recent exemplu este cel al preşedintelui Consiliului Fiscal care, ieri, a declarat că impactul bugetar al legii salarizării este dublu faţă de cel prezentat de Guvern, iar anul viitor deficitul ar urma să sară la peste 5% din PIB.
Adevărul este că graba cu care vor să bifeze una dintre promisiunile din campania electorală de la alegerile parlamentare – majorarea salariilor, inclusă şi în programul de guvernare, pare una forţată. Iar adăugarea zecilor de procente la atât de multe categorii de angajaţi plătiţi din fonduri publice naşte întrebarea firească: De unde atâţia bani? Dar cine să răspundă, în contextul în care, acum, cei aflaţi la guvernare nu mai prididesc, cu creionul pe hârtie, sau cu degetul pe calculator, să adune şi să scadă, astfel încât nimeni să nu fie sărit de pe statul cu majorări. Însă, cel puţin deocamdată, nimeni nu a venit să spună clar: ăştia sunt banii pentru majorări, îi avem în conturi !
Pe de altă parte, e adevărat, românii sunt plătiţi prost. Însă, dacă este să dăm timpul în urmă, n-a fost partid care, atunci când a râvnit să ajungă la putere, să nu promită “n” noi locuri de muncă şi un trai mai bun care să se reflecte, în primul rând, şi la salarii.
Când a fost vorba însă ca aceste promisiuni să fie şi puse în practică, a fost mai greu, ani la rândul, în cazul bugetarilor din administraţie, de pildă, fiind operate tăieri inclusiv la capitolul bonuri de masă.
Acum, ca să pară mai gentilomi, cei care sunt la putere promit că vor acorda, pe lângă majorările salariale, tichete de vacanţă, iar, pe deasupra, se ia în calcul, aşa cum se anunţă, şi înlocuirea tichetelor de masă cu indemnizaţii de hrană anuale, la nivelul a două salarii de bază minime brute!
Pe de altă parte, la cât de meşteri s-au dovedit a fi cei care se află la conducere, nu este exclus ca prelungirea analizării proiectului noii grile de salarizare a acelora plătiţi din fonduri publice să fie şi cu schepsis. Adică, dă bine, cu câteva zile înainte de Paşti, să se arate poporului cu ce sume vor creşte lefurile. Dar unde sunt banii?!