Ana Maxim
În toate bisericile ortodoxe și catolice a fost ieri zi de doliu, credincioșii rememorând răstignirea și moartea Mântuitorului, care a Înviat după trei zile și a luat asupra Sa păcatele lumii. În Vinerea Mare, ortodocșii au participat la ritualul trecerii pe sub masă, iar seara, preoții au cântat Prohodul şi împreună cu credincioșii au înconjurat lăcașele de cult cu Sfântul Epitaf. În bisericile catolice, credincioșii și preoții au participat la devoțiunea Calea Sfintei Cruci, prin care a fost refăcut, simbolic, drumul străbătut de Cristos până în vârful muntelui Golgota, unde a fost răstignit, și au fost marcate cele 14 opriri ale Mântuitorului. Zi de doliu este și astăzi în biserici, iar în această noapte, atât ortodocșii, cât și catolicii vor sărbători minunea Învierii.
În bisericile ortodoxe, ieri, au avut loc slujbe speciale pentru Vinerea Patimilor, zi în care Iisus Hristos a fost răstignit, a murit și a fost înmormântat. Preoții au oficiat Vecernia, în cadrul căreia a fost scos în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf – o icoană pictată pe pânză, reprezentând aşezarea în mormânt a Domnului. Acesta a fost pus pe o masă înaltă, așezată în mijlocul bisericii. Credincioșii au sărutat, pe rând, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfântul Epitaf, apoi au trecut pe sub masa simbolizând mormântul lui Iisus Hristos. Aseară, în bisericile ortodoxe a avut loc Denia Prohodului Domnului, iar preoții și credincioșii au înconjurat lăcașurile de cult cu Sfântul Epitaf, simbolizând trupul Mântuitorului. Cu flori și lumânări în mâini, enoriașii au participat la slujbe și au rememorat Patimile, moartea şi îngroparea Mântuitorului. După cum ne-au mărturisit unii dintre ei, în Vinerea Mare s-au rugat pentru iertarea păcatelor, pentru salvarea sufletului, dar și pentru sănătate, liniște sufletească, un trai mai bun. Și, pentru că vremurile sunt destul de tulburi, credincioșii nu au uitat să înalțe și rugăciuni pentru pace. Astăzi este ultima zi de post și zi de doliu, iar credincioșii se pregătesc să întâmpine Paștele – cea mai mare sărbătoare creștină. La ora 24.00, preoții vor chema enoriașii să ia lumină și să se bucure de minunea Învierii. Și anul acesta, o delegație a Patriarhiei va aduce lumina sfântă de la Ierusalim și o va împărţi reprezentanţilor bisericești, care o vor duce aproape în fiecare biserică din țară, în această noapte.
În bisericile romano-catolice, au fost oficiate, ieri, slujbe speciale, fiind marcată Vinerea Sfântă. La Biserica „Cristos Rege“ din Ploiești, credincioșii au participat la devoțiunea Calea Sfintei Cruci, prin care este evocat drumul parcurs de Cristos până la locul răstignirii. „Vinerea Sfântă este ziua cea mare de doliu pentru Biserică. Este ziua în care a murit Isus pe cruce. Atât în orient cât și în occident astăzi nu se celebrează Sf.Liturghie. Este zi de post și abstinență. Programul liturgic al acestei zile cuprinde trei rituri principale: citirea pătimirii și morții Domnului după Sf.Ioan, urmată de rugăciunea universală pentru Biserică și pentru lumea întreagă, adorarea crucii și distribuirea Sfintei Împărtășanii. În programul de doliu al acestei zile pietatea credincioșilor a introdus o devoțiune numită Calea Sfintei Crucii, prin care se evocă etapele drumului dureros parcurs de Cristos de la pretoriu la Calvar. După învierea și înălțarea lui Isus la cer, Maica Domnului obișnuia să revadă calea crucii pe care Isus o străbătuse mai înainte. Când ajungea la locurile mai dureroase de la Ierusalim, precum: grădina Măslinilor, căderea sub cruce, întâlnirea cu femeile pioase, pretoriul lui Pilat, casa Veronicăi, Sf.Fecioară îngenunchea și se ruga. Acesta este începutul devoțiunii Calea Crucii. Cu timpul, au fost stabilite 14 locuri de oprire și de rugăciune. Și la Ploiești – ca de altfel în orice biserică catolică – sunt cele 14 stațiuni care amintesc de drumul crucii lui Isus care s-a dat la moarte din iubire pentru noi. La această devoțiune, în Vinerea Mare, au participt mulți credincioși de toate vârstele. La Roma, la Colosseum, tot ieri Sf.Părinte Papa Francisc a participat la Calea Sfintei Cruci și a dat credincioșilor binecuvântarea sa apostolică” ne-a precizat preotul Iosif Imbrișcă de la Biserica „Cristos Rege“ din Ploiești. Astăzi, în Sâmbăta Sfântă, credincioșii catolici se pregătesc în tăcere și reculegere împreună cu Sf.Fecioară Maria pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului Isus Cristos. La Ploiești,Vigilia Pascală – Sf.Liturghie solemnă din Noaptea de Paști – începe astăzi, la ora 21. Ultima dată când ortodocșii și catolicii au sărbătorit Paștele la aceași dată a fost în aprilie 2014, iar evenimentul va mai fi celebrat de ambele culte în aceeași zi în anul 2025.