În ce condiții se acordă pensia anticipată ?

„Aș dori să solicit pensie anticipată, dar nu știu dacă am dreptul la aceasta. Vă rog să mă ajutați cu câteva informații privind condițiile în care aceasta poate fi acordată.”
Ioana Alexandrescu, Ploiești
•  •  •
Pensia anticipată se acordă asiguraţilor care au depăşit stagiul complet de cotizare cu cel puţin 8 ani şi cu reducerea cu cel mult 5 ani a vârstei standard de pensionare calculată în funcţie de data de naştere conform anexelor 5 şi 6 la Legea unitară a pensiilor 263/2010. Anticiparea de 5 ani nu poate fi cumulată cu alte reduceri ale vârstei de pensionare. La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se iau în calcul perioadele asimilate prevăzute pentru studii superioare, stagiu militar, perioada când asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate. Calculul punctajului pentru pensia anticipată se face la fel cu cel pentru pensia la limita de vârstă cu diferenţa că nu se iau în calcul punctajele realizate în perioadele asimilate. Pe perioada de pensie anticipată pensionarul nu poate cumula pensia cu venituri din activitatea profesională pentru care este obligat să plătească CAS (contribuţie pentru pensie). La realizarea vârstei de pensionare pentru pensie la limita de vârstă, pensia anticipată se transformă din oficiu în pensie la limita de vârstă şi se recalculează prin adăugarea punctajelor din perioadele asimilate.


Dragi cititori, acest spaţiu de pagină vă aparţine. Aici îşi vor găsi loc punctele dumneavoastră de vedere în legătură cu ceea ce vă frământă, vă nemulţumeşte, vă îngrijorează, aţi dori schimbat sau credeţi că merită apreciat.