• Infractorii montau dispozitive de urmărire pe mașinile pline cu parfumuri

V. Stoica

Prahoveni care făceau parte dintr-un grup infracțional care acționa în mai multe state europene au fost “călcați”, ieri dimineață, de polițiști și procurori DIICOT – Structura Centrală, după ce a fost făcută o cerere de comisie rogatorie formulată de autoritățile judiciare din Franța, cu sprijinul Eurojust şi Europol.
Prahovenii erau membri ai unei rețele de infractori din mai multe județe ale României care erau urmăriți pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de furt calificat.
Potrivit unui comunicat dat publicității de DIICOT, “în cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada anilor 2015–2017, membrii grupului au săvârşit mai multe infracţiuni de furt calificat pe teritoriul Franţei, respectiv au sustras din mai multe autotrenuri produse cosmetice de lux”. Reprezentanții DIICOT precizează că metoda de operare a grupului de infractori era următoarea: aceștia identificau autovehicule care transportau bunuri pentru diferite firme de produse cosmetice. “Odată identificate – spun procurorii DIICOT – suspecţii montau pe acestea dispozitive de urmărire în parcările în care acestea opreau sau la sediile firmelor la care era încărcată marfa. Ulterior, aceştia urmăreau autovehiculele încărcate cu produse cosmetice şi în perioadele în care acestea staționau în diferite parcări, profitând de neatenţia şoferilor, sustrăgeau marfa din autovehicule, folosindu-se de diferite dispozitive de tăiere. Produsele sustrase erau ulterior transportate pe teritoriul altor ţări şi comercializate”.
Potrivit aceleiași surse, prejudiciul se ridică la aproximativ 2 milioane de euro. De asemenea, conform informațiilor deținute de polițiști și procurori, membrii grupului au săvârşit același gen de infracțiuni și în Germania, Belgia, Olanda, Italia și Polonia, valoarea prejudiciului cauzat în aceste țări fiind în curs de stabilire. În urma perchezițiilor au fost ridicate parfumuri, produse electronice, telefoane mobile și documente și au fost emise nouă mandate europene de arestare.
De altfel, alți șapte membri ai acestui grup infracțional au fost arestați anterior, dintre care doi în Franța, doi în Germania, doi în Italia și unul în Belgia.