SUA au lansat în noaptea de joi/vineri (ora României) un atac cu rachete asupra unor ţinte militare din Siria, potrivit presei americane. Operaţiunea a vizat baze aeriene şi vine ca răspuns la atacul cu arme chimice din oraşul Khan Shaykhun, în care şi-au pierdut viaţa zeci de civili. Pentagonul a precizat că atacul, ordonat de preşedintele Donald Trump, a avut loc la ora siriană 04:40 (01:40 GMT), când 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase din distrugători în estul Mediteranei. Armata SUA a informat forţele ruse înainte de loviturile asupra bazei aeriene siriene şi nu a vizat acele secţiuni ale obiectivului unde ruşii erau consideraţi a fi prezenţi, a precizat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis.
Aceasta este prima operaţiune americană care vizează regimul Bashar al-Assad. Siria a confirmat atacul SUA, precizând că sunt victime iar Rusia a avertizat că vor fi consecinţe grave.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a publicat un comunicat de presă despre situaţia din Siria: „După atacurile îngrozitoare din această săptămână, cu arme chimice, în Khan Shaykhun, care au ucis zeci de oameni, inclusiv mulţi copii, SUA au lansat un atac asupra bazei aeriene Shayrat din Siria. Regimul sirian poartă întreaga responsabilitate pentru această evoluţie. NATO a condamnat consecvent folosirea continuă de către Siria a armelor chimice, ca pe o încălcare a normelor şi acordurilor internaţionale. Orice folosire a armelor chimice este inacceptabilă, nu poate rămâne fără răspuns, iar cei responsabili trebuie traşi la răspundere. NATO consideră folosirea armelor chimice ca pe o ameninţare la pacea şi securitatea internaţională. NATO sprijină toate eforturile internaţionale care au ca scop pacea şi o soluţie politică în Siria”. Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a menţionat:”Atacul Statelor Unite a arătat cât de mult trebuie să luptăm împotriva atacurilor chimice. Uniunea Europeană va colabora cu SUA pentru a pune capăt brutalităţii din Siria”.
Președintele rus Vladimir Putin a convocat pentru ieri seară o reuniune a Consiliului de Securitate al Federației Ruse pentru a discuta despre atacul aerian al SUA în Siria, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, informează Reuters și TASS.
Totodată, Rusia și-a suspendat acordul cu Washingtonul privind prevenirea incidentelor aeriene în Siria.

Angela Merkel şi Francois Hollande cer tragerea la răspundere a preşedintelui sirian

Angela Merkel, cancelarul german, şi Francois Hollande, preşedintele francez, solicită ca liderul sirian, Bashar al-Assad, să fie tras la răspundere pentru ”acţiuni criminale”, potrivit unui comunicat al Guvernului de la Berlin, transmis de Reuters. ”Doar preşedintele Assad este responsabil pentru această evoluţie”, a transmis Guvernul german în cadrul unui comunicat, după ce liderii germani şi francezi au avut ieri o convorbire la telefon. Conform comunicatului, folosirea repetată a armelor chimice de către Assad şi crimele împotriva sirienilor ar trebui să fie sancţionate. ”Germania şi Franţa solicită comunităţii internaţionale să organizeze împreună o campanie pentru tranziţia politică în Siria”, a anunţat Guvernul de la Berlin.