V. Stoica
Clădirile celor mai importante puncte feroviare de intrare în Ploiești – Gara de Sud și de Vest – au de-a face, de multă vreme, cu mizeria și cu degradarea mobilierului destinat călătorilor care le frecventează. Puțin mai aspectuoasă și mai îngrijită (dacă se poate spune cu adevărat asta), Gara de Sud din Ploiești va avea parte în curând, după finalizarea procedurii de achiziție lansată de CFR SA, de o nouă firmă care să se ocupe de salubrizarea incintei stației feroviare respective.
Practic, timp de un an de la data încheierii contractului, societatea care îl va parafa va primi suma de aproximativ 130.000 de lei, valoarea la care a fost estimată prestarea serviciilor de curățenie în această gară din Ploiești.
Ce ar trebui să facă angajații firmei de curățenie? Salubrizare curentă și salubrizare generală pe o suprafață totală de circa 23.000 de metri pătrați, adică în holurile de la casele de bilete, în holurile de acces, pe cele patru peroane aferente liniilor feroviare, pe trotuarele exterioare și pe căile de acces de la intrarea în clădirea Gării de Sud, în pasajele subterane, geamurile și ușile de acces, precum și în zona rampelor de gunoi.
De citit și de minunat ce ar trebui să facă – potrivit cerințelor din caietul de sarcini – angajații firmei care va câștiga contractul de 130.000 de lei fără TVA3-c. Zilnic, prin intermediul salariaților care ar trebui să lucreze în trei schimburi, măturarea/ aspirarea tuturor spațiilor, spălarea cu detergent a pardoselilor din spațiile interioare, ștergerea cu cârpă umedă a tuturor obiectelor de mobilier, să strângă gunoiul dintre linii, să golească pubelele, chiar și să smulgă vegetația crescută între linii!
În afară de aceste lucrări, există și salubrizarea generală, care ar trebui să facă să sclipească – la propriu– spațiile Gării de Sud.
Deocamdată, chiar dacă și călătorii au partea lor de vină în modul în care arată clădirea stației CFR Ploiești Sud, lucrurile sunt departe de ceea ce ar trebui să fie.