Petre Apostol

Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploieşti a fost gazdă de seamă, la finalul săptămânii trecute, pentru 517 de sportivi reprezentând 27 de naţiuni, care au luat parte la Cupa Europeană de Judo rezervată cadeţilor (U18). A fost pentru a doua oară în ultimul an în care oraşul Ploieşti organizează o asemenea competiţie, după cea de juniori, disputată în august 2016.
Printre naţiunile prezente s-a regăsit şi România, delegaţia ţării noastre numărând 121 de sportivi, dintre care zece sportivi fac parte din cadrul CSM CFR CSŞ Ploieşti, pregătiţi de antrenorii Gheorghe Savu (coordonator), Mihai Trandafirescu şi Doru Munteanu.
Dintre sportivii ploieşteni, unul singur a reuşit să urce pe podiumul de premiere, Andrei Pîrloga, care şi-a adjudecat chiar cea mai strălucitoare medalie, impunându-se la categoria 73 kg. După ce, în luna martie, cucerea medalia de argint, la etapa de la Zagreb (Croaţia), pe tatami din oraşul său a urcat o treaptă.
În faza preliminară, Andrei Pîrloga a făcut parte din grupa C, pe care a câştigat-o după ce a trecut, în ordine, de Raman Liashok (Belarus), Dimitrije Nedeljkovic (Serbia), Adam Konig (Cehia), toate victoriile obţinându-le prin ippon, înainte de timpul limită. Cea mai lungă dispută a fost cea cu sportivul sârb, care a durat 2 minute şi 19 secunde.
Astfel, reprezentantul ploieştean a ajuns în semifinale, unde s-a confruntat cu Gergely Nerpel (Ungaria), meci mult mai echilibrat, dar care a revenit tot sportivului tricolor, care a punctat prin două procedee waza ari, avansând în finală. În lupta pentru medalia de aur, Andrei Pîrloga l-a întâlnit pe Muhammet Koc (Turcia), pe care l-a învins tot prin waza ari, amândoi sportivii având câte două penalităţi.

A P
A fost pentru a doua oară consecutiv în care Andrei Pîrloga obţine aurul într-o etapă din Cupa Europeană pe tărâm românesc, acesta câştigând şi runda disputată anul trecut, la Cluj Napoca.
De la gruparea prahoveană s-au mai remarcat încă doi sportivi, care s-au aflat la o victorie de podium, ocupând locul al cincilea.
Paul Onofrei a obţinut locul al cincilea la categoria 55 kg, pierzând calificarea în semifinale după înfrângerea din ultimul meci al grupei preliminare, cu Ruslan Halavachou (Belarus), cel care avea să-şi adjudece medalia de aur. De remarcat că meciul a fost extrem de echilibrat, intrându-se în prelungiri, sportivul din Belarus reuşind, însă, să se impună prin waza ari, după 37 de secunde.
Până la acea partidă, Onofrei trecuse de Uusitalo Toni (Finlanda), Cargnelutti Francesco (Italia), Mathe Bence (Ungaria). Ajuns în recalificări, sportivul ploieştean i-a învins pe Demetrio Gabriel (România) şi pe Osmanov Adil (Republica Moldova), dar a pierdut în duelul pentru medalia de bronz cu David Naji (Ungaria).
Diana Marcu a obţinut locul al cincilea la categoria 70 kg. Reprezentanta ploieşteană a câştigat grupa preliminară, învingându-le, prin ippon, pe Ari Beyzanur (Turcia) şi pe Petrova Pavlina (Bulgaria), dar a pierdut în semifinale cu Merve Topoglu (Turcia), iar, apoi, a cedat şi duelul pentru medalia de bronz, cu Viktoryia Novikava (Belarus).
Delegaţia României s-a situat pe locul al doilea în clasamentul pe medalii, cu două medalii de aur, două medalii de argint şi trei medalii de bronz (la care s-au adăugat şi opt locuri 5 şi şapte locuri 7). Prima poziţie a revenit Ungariei, cu cinci medalii de aur şi patru medalii de bronz.
Sportivii au rămas la Ploieşti şi după competiţie, participând, până mâine, la un stagiu internaţional de pregătire.