A. M.

Inspectoratul Școlar Județean Prahova a publicat vineri, pe site-ul oficial, Ghidul candidatului 2017-2018 pentru elevii care se pregătesc să susțină admiterea în învățământul liceal, în învățământul profesional cu durata de trei ani și în învățământul profesional dual. În Prahova, în învățământul liceal de stat vor putea fi ocupate 5.381 de locuri, dintre care 109 sunt rezervate elevilor de etnie romă. Pe filiera vocațională vor funcționa următoarele clase: o clasă cu profil sportiv la Colegiul Național Mihai Viteazul din Ploiești, două clase cu profil pedagogic (învățători-educatoare) la Colegiul Național Jean Monnet din Ploiești, trei clase la Colegiul de Artă Carmen Sylva Ploiești, cu specializările: arhitectură, arte ambientale și design; arte plastice și decorative; muzică, câte o clasă cu profil sportiv la Liceul Tehnologic Anghel Saligny, Liceul Tehnologic Ludovic Mrazek din Ploiești și Liceul Teoretic Azuga, iar la Colegiul Național Militar din Breaza vor funcționa mai multe clase cu profil militar, în total fiind aprobate 120 de locuri. Pentru liceele din filiera vocaţională se vor organiza, înainte de începerea repartizării computerizate, probe de aptitudini.
În învățământul profesional de stat vor fi disponibile aproximativ 1.300 de locuri, iar în învățământul profesional dual de stat, organizat în premieră în Prahova, vor exista doar 48 de locuri, la Liceul Tehnologic Tase Dumitrescu din Mizil (20 de locuri pentru calificarea mecanic agricol, 14 locuri pentru sudori, 14 locuri pentru operatori la mașini cu comandă numerică). De asemenea, în județ vor funcționa clase de învățământ special, învățământ liceal seral și cu frecvență redusă, învățământ liceal particular, învățământ profesional particular.
Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu, se va calcula drept medie ponderată între media la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care va avea pentru prima dată o pondere de 80% (în loc de 75% ca în anii trecuți) și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care va avea o pondere de 20%. Pentru liceele/clasele la care se organizează probe de aptitudini și probe de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă, înscrierea se va face în perioada 22-23 mai. Elevii, împreună cu părinții vor completa opțiunile în fișele de înscriere pentru admiterea în liceele din judeţul de provenienţă în perioada 3-6 iulie, la şcolile gimnaziale pe care aceştia le-au absolvit (inclusiv pentru absolvenţii din seriile anterioare). După încheierea introducerii în calculator a datelor personale ale candidaţilor şi a mediilor/notelor din fişa de înscriere, comisia de înscriere din fiecare școală va afișa, până pe 7 iulie, lista cuprinzând candidaţii din şcoala respectivă, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. De asemenea, până la 7 iulie 2017, părinţii şi elevii vor verifica, în prezenţa diriginţilor, corectitudinea datelor din fişa listată de calculator pentru fiecare elev.
O altă noutate este aceea că repartizarea elevilor la liceu se va face în două etape, în loc de trei, ca în anii trecuți, mai exact în iulie și în septembrie. Astfel, până pe 12 iulie va avea loc repartizarea computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2017 – 2018, iar până pe 13 iulie 2017, centrele de admitere judeţene vor afișa în fiecare unitate de învăţământ gimnazial, precum şi în centrul special de înscriere pentru absolvenţii proveniţi din alte judeţe: lista candidaţilor admişi în licee și situaţia locurilor rămase libere . În cadrul celei de-a doua etape de admitere, pe 8 septembrie va avea loc repartizarea candidaților care nu au participat, nu au fost repartizați în prima etapă sau care și-au încheiat situația școlară după prima etapă de admitere, utilizându-se aplicația informatică centralizată.