Petre Apostol
Deznodământul campionatelor naţionale de popice a avut loc la finalul săptămânii trecute, la baza sportivă Gheorgheni din Cluj-Napoca. După doi ani în care au ocupat locul secund, jucătoarele echipei Conpet Petrolul Ploieşti urmăreau să revină pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Mai ales că formaţia antrenată de Luminiţa Dogaru şi Daniela Lăcătuşu încheiase prima parte a campionatului pe prima poziţie, în urma victoriei categorice din deplasare cu deţinătoarea titlului – Electromureş Romgaz Târgu Mureş, din finalul fazei preliminare.
Pe o arenă modernă, cu piste care permit stabilirea unor performanţe de nivel mondial, Conpet Petrolul Ploieşti şi-a impus ritmul încă din prima zi a turneului final de la Cluj, când s-a jucat contrascor. Echipa prahoveană a realizat cel mai bun punctaj, cu 3411 popice doborâte, Luminiţa Dogaru reuşind cea mai bună performanţă, cu 616 popice doborâte.
Electromureş Romgaz Târgu Mureş (antrenori Orosz Istvan şi Seres Jozsef) a stabilit al doilea rezultat, cu 3380 de popice doborâte (lideră fiind Anna Gyeresi, cu 579 popice doborâte), în vreme ce Rapid Bucureşti (antrenor Vasilica Pometcu) a completat clasamentul, cu 2898 popice doborâte, la care s-a remarcat prahoveanca Ştefania Şchiopescu (583 popice doborâte).
Astfel, în a doua zi, primele două clasate s-au confruntat în marea finală a competiţiei, luptându-se pentru titlul naţional. A fost, de asemenea, o finală echilibrată, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată între cele două mari rivale ale campionatului, dar Conpet Petrolul Ploieşti s-a impus, având două jucătoare care au depăşit 600 de popice doborâte, Nicoleta Trifan (care şi-a stabilit un nou record personal) şi Luminiţa Dogaru.
Echipa ploieşteană a câştigat cu scorul de 6-2 (3493 p.d. – 3464 p.d.; 13-11 la puncte de set / manşe câştigate), rezultatele individuale înregistrate fiind următoarele:
Conpet Petrolul Ploieşti:
Cristina Samson – 574 p.d. (1 manşă câştigată; 0 puncte de echipă);
Elena Loredana Vişan – 570 p.d. (3; 1);
Nicoleta Trifan – 622 p.d. (3; 1);
Nina Răileanu/Elena Georgiana Mihai – 540 p.d. (2; 0);
Daniela Lăcătuşu – 580 p.d. (2; 1);
Luminiţa Dogaru – 607 p.d. (2; 1).
Electromureş Romgaz Tg. Mureş:
Duka Tilda – 575 p.d. (3; 1);
Iulia Adela Ban – 589 p.d. (1; 0);
Alina Suciu – 581 p.d. (1; 0);
Fekete Reka – 551 p.d. (2; 1);
Doina Baciu – 577 p.d. (2; 0);
Gyeresi Anna – 591 p.d. (2; 0).
Finala a fost arbitrată de Ioan Grigorescu (Târgovişte).
Astfel, într-un oraş în care în sporturile de echipă titlul naţional a devenit mai mult istorie, Conpet Petrolul readuce Ploieştiul în fruntea ierarhiei. A fost al treilea titlu de campioană adjudecat de echipa ploieşteană în ultimii cinci ani. O performanţă pentru care toate componentele echipei merită apreciate în special pentru modul în care au muncit de-a lungul unui an competiţional, demonstrând profesionalism, cu toate că au fost nevoite să se împartă între sport şi locul de muncă sau studii.
Prin câştigarea titlului naţional Conpet Petrolul şi-a obţinut dreptul de a evolua în Cupa Mondială, programată să se desfăşoare la Blansko (Cehia).
La masculin, CFR Cluj a câştigat titlul naţional, învingând pe CFR Olimpia ACB Iaşi în marea finală, cu scorul de 6-2 (3686 p.d. – 3578 p.d.; 15-9 la puncte de set / manşe câştigate), Electromureş Tg. Mureş completând podiumul de premiere.