Orașul Ploiești, doar o amintire în handbalul de performanță

Petre Apostol

Vineri și sâmbătă, în Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploiești s-a putut urmări, din nou, handbal de cel mai înalt nivel. După ce, în urmă cu o săptămână, pe parchetul sălii ploieștene au călcat cele mai bune echipe masculine pentru confruntarea din Cupa României, trofeu adjudecat după o pauză de 29 de ani de Dinamo, acum a fost rândul celor patru formații feminine rămase în cursă pentru adjudecarea Cupei.
Într-o competiție dominată categoric de fosta campioană a Europei, CSM București, echipa din Capitală nu a avut, practic, rivală în turneul Final 4 disputat la Ploiești, trupa antrenorului Per Johansson defilând spre cel de-al doilea event consecutiv, după ce își adjudecase și titlul național.
9-bTotuși, pentru orașul Ploiești această competiție a avut și un aspect dureros, mai ales pentru iubitorii handbalului, aducând aminte despre tradiția orașului în acest sport, dar despre care, din păcate, se poate vorbi acum doar la timpul trecut.
În privința meciurilor din Final 4, așa cum se preconiza, doar finala mică a fost echilibrată. Semifinalele disputate vineri seară au avut două câștigătoare clare, mai întâi SCM Craiova învingând pe CSM Bistrița, scor 37-26, după ce rezolvase soarta partide încă din prima parte a meciului, când preluase controlul, conducând cu 19-11. Apoi, a venit rândul vedetelor campioanei CSM București să se impună fără probleme în duelul cu ultima clasată din Liga Națională, CSM Unirea Slobozia.
Elevele antrenorului Dumitru Muși, trecut și pe la CSM Ploiești o perioadă, au pierdut, însă, onorabil, formația bucureșteană câștigând cu scorul de 37-28 (18-13).
În a doua zi, cea a finalelor, CSM Bistrița și CSM Unirea Slobozia au oferit cel mai echilibrat joc, meciul fiind foarte aproape de a ajunge în prelungiri. Gruparea din Slobozia – la care evoluează și câteva dintre fostele componente ale echipei CSM Ploiești, precum Alexandra Iovănescu, Andreea Enescu și Ioana Georgescu – a avut conducerea în ultimul sfert de oră al partidei, dar bistrițencele (la care, de asemenea, a jucat și o fostă handbalistă de la CSM Ploiești, Daniela Crap) au revenit, reușind să se desprindă la două lungimi în ultimele minute, impunându-se, în final, cu scorul de 32-31.
De remarcat prezența în tribune a fostului selecționer al României, Gheorghe Tadici, sosit să-l susțină pe fostul coleg din stafful tehnic al primei reprezentative, Dumitru Muși.
Antrenorul federal Nicoleta Alexandrescu (care și-a încheiat cariera de jucătoare chiar la Ploiești) a fost cea care a înmânat trofeul și medaliile rezervate celei de-a treia clasate, CSM Bistrița.
Finala mare a fost precedată de o ceremonie prin care CSM București și-a luat rămas bun de la cinci dintre jucătoarele care vor părăsi formația din această vară, anume Cristina Vărzaru (retrasă din activitate), Carmen Martin, Linnea Torstensson, Cristina Nan, Simone Boehme, precum și de la antrenorul Per Johansson, care, de asemenea, va pleca de la campioana României. Aceștia au primit buchete de flori și plachete din partea lui Andrei Luca, team managerul echipei.
9-cCu un joc mult mai alert și mai bine organizat, CSM București a tranșat finala încă din start, permițând antrenorului suedez să schimbe aproape întreaga echipă la mijlocul reprizei. SCM Craiova nu a putut să oprească nici în aceste condiții asaltul medaliatei cu bronz din Liga Campionilor, bucureștencele intrând la vestiare cu un avantaj liniștitor, scor 18-11.
În partea secundă, trupa condusă de antrenorul Bogdan Burcea a încercat să revină, apropiindu-se la patru goluri spre mijlocul reprizei, dar CSM București s-a adaptat rapid la modificările oltencelor, revenind în control, desprinzându-se tot mai mult, punând punct meciului la scorul de 33-21.
Astfel, CSM București și-a confirmat statutul de mare favorită, obținând pentru al doilea an la rând eventul (titlul și Cupa).
9-dSCM Craiova rămâne, însă, cu faptul că a ajuns în finala Cupei României în cel mai de succes sezon din istoria echipei, obținând, totodată, și calificarea în Cupa EHF.
Cea mai bună jucătoare a turneului de la Ploiești a fost desemnată Isabelle Gullden (CSM București), Oana Chirilă (CSM Bistrița) a primit trofeul de golgheteră, iar Yulyia Dumanska (SCM Craiova) a fost desemnată cel mai bun portar. Premiile individuale au fost acordate de fostul campion mondial la box, ploieșteanul Leonard Doroftei.
Medaliile finalistelor au fost înmânate de legendara jucătoare a României, Steluța Luca, vicepreședinte al forului național, în prezent, trofeul rezervat ocupantei poziției secunde a fost oferit de Nicoleta Alexandrescu, iar președintele FRH, Alexandru Dedu, a acordat mult râvnita cupă căpitanului echipei câștigătoare, Oana Manea.

Decizie surprinzătoare, la final

9-eLa finalul turneului, una dintre jucătoarele de referință de la CSM București și din reprezentativa României, totodată, Aurelia Brădeanu, și-a anunțat retragerea din activitate. Momentul a fost surprinzător chiar și pentru colegele de echipă și reprezentanții clubului bucureștean, mai ales că handbalista de 38 de ani semnase o prelungire a contractului pe o perioadă de încă un an.

Pază cu exces de zel

Un element deloc lăudabil a fost și modul de comportare al agenților de securitate la sfârșitul finalei, reprezentanții Caldo Privat Security dând dovadă de un exces de zel de neînțeles, fiind aproape chiar să bruscheze o fată, responsabilă cu ștergerea suprafeței de joc.
Mai mult, nici fotoreporterii nu au fost lăsați să-și exercite meseria în mod normal, schema de pază fiind, probabil, realizată pentru cu totul alte evenimente, nu pentru un joc din Sala „Olimpia”. Măcar dacă ar fi fost la fel de exigenți și cu obiectele personale lăsate la intrarea în sală, unde chiar au apărut probleme.