Prețul de referință pentru calcularea redevențelor la gazele naturale, stabilit în iunie

Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) va emite în luna iunie un ordin privind prețul de referință pentru calculul viitoarelor redevențe la gazele naturale, a declarat, ieri, Sorin Gal, director general în cadrul instituției, prezent la o conferință pe teme energetice, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, în 2020, când va fi gata conducta BRUA, exporturile de gaze vor atinge 50% din producție. „Ca principii, s-a mers pe o impozitare și pe o redevență calculată la un preț de referință real, folosim prețul ponderat al pieței interne, aplicăm puterea calorifică superioară, media anuală, pentru că, așa cum se știe, la gaze calculăm redevența pe mia de metri cubi și avem și o parte de preț care va fi aplicată bănuiesc în viitor, cea legată de export. Deci la un preț mediu pe huburi, făcute pe date preluate din Platts, va exista un preț pentru export. Astăzi, exportul este sub 1%, dar va crește spre 50% spre 2020, după ce BRUA va fi finalizată”, a mai arătat Gal. El a spus că trebuie să existe un preț de referință real, iar cel stabilit anterior nu are nicio legătură cu piața din România.

Aeroporturile Capitalei, în topul european al aeroporturilor cu cea mai mare creștere a traficului

Cele două aeroporturi ale Capitalei, Henri Coandă și Aurel Vlaicu, au fost incluse în top 5 european al aeroporturilor care au înregistrat cea mai mare creștere a traficului aerian în primul trimestru din 2017, de către Airports Council International – Europe, a informat ieri Compania Națională Aeroporturi București (CNAB), citată de Agerpres. „La categoria aeroporturilor cu 5 – 10 milioane de pasageri pe an, Aeroportul Henri Coandă, care a avut o creștere de 21,4% a traficului aerian, a ocupat al cincilea loc, după Reykjavík-Keflavik (Islanda), Kiev, Larnaca (Cipru) și Malta. Aeroportul Băneasa a ocupat primul loc, dar la categoria sub 5 milioane de pasageri pe an, fiind urmat de Nis (Serbia), Oradea, Mykonos (Grecia), Zadar (Croația)”, se arată în comunicatul CNAB.
În primul trimestru din 2017, la categoria aeroporturilor cu peste 25 de milioane de pasageri/an, clasamentul este: Moscova Sheremetyevo, Manchester, Londra Gatwick, Amsterdam și Oslo. La categoria 10 – 25 de milioane de pasageri/an, pe primele locuri s-au clasat aeroporturile Varșovia, Sankt Petersburg, Lisabona, Praga și Bruxelles. CNAB a înregistrat, în primele trei luni ale anului 2017, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă“ București și Aeroportul Internațional București-Băneasa „Aurel Vlaicu“, un trafic aerian de 2,6 milioane pasageri și 28.249 mișcări de aeronave (aterizări și decolări).