După o mişcare similară din partea Australiei, ministrul italian al Sănătăţii, Beatrice Lorenzin, a anunţat că niciun copil nevaccinat adecvat nu va avea voie să fie elevul unei şcoli de stat. În urma unei întâlniri a cabinetului, aceasta a declarat reporterilor că propunerea sa a fost discutată de miniştrii şi că, până la sfârşitul săptămânii viitoare, va deveni lege, informează iflscience.com.
Acest lucru vine ca răspuns vizavi de o epidemie bruscă de rujeolă care s-a răspândit. În comparaţie cu aprilie 2016, incidenţa rujeolei în Italia a fost de cinci ori mai mare în acest an şi nu prezintă niciun semn de încetinire. Lorenzin susţine că este vorba despre „o situaţie de urgenţă”.
Începând cu anul 2016, în Australia a fost iniţiată politica „No Jab, No Pay”, ceea ce semnifică faptul că dacă părinţii refuză să-şi vaccineze copiii, beneficiile de care aceştia din urmă ar avea parte se anulează. În consecinţă, cu 200.000 de copii în plus sunt acum imunizaţi, iar rata medie de vaccinare în ţară a crescut la 92,2%.
În acest an, Australia a anunţat că va implementa o politică menită să împiedice copiii nevaccinaţi să studieze în centrele preşcolare sau de zi. Aceasta este, în esenţă, ceea ce intenţionează şi Italia să facă acum.