Jumătate dintre români susţin un stat laic şi consideră că biserica se concentrează prea mult pe obţinerea de bani şi putere, arată un studiu realizat de institutul Pew Research Center. Aproape un sfert dintre români (23%) declară că nu au nimic împotriva căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.
Institutul a derulat un studiu de opinie în România şi alte state din Europa despre credinţele religioase ale cetăţenilor şi atitudinea despre anumite subiecte intens dezbătute în agenda publică. De asemenea, deşi 85% dintre români afirmă că sunt creştini ortodocşi, doar o treime spun că sunt ortodocşi pentru că aceasta este credinţa lor personală. Întrebaţi despre avort, mai mult de jumătate dintre respondenţi declară că acesta trebuie să fie legal în toate sau cele mai multe dintre situaţii.
Totodată, 95% dintre români spun că ei cred în Dumnezeu, pe locul doi, alături de Armenia şi Moldova, şi după Georgia. Studiul a vizat Europa Centrală şi de Est. Acesta a fost realizat pe baza unui eşantion de 1.360 de persoane, iar marjă de eroare este de 4.5%.