Violeta Stoica

Anual, Ministerul Dezvoltării Regionale elaborează un proiect de hotărâre de guvern prin care se aprobă programul de acțiuni aferent anului în curs pentru proiectarea și execuția lucrărilor la blocurile cu bulină. De la an la an, există unele modificări, așa cum se întâmplă și în 2017, când au dispărut din lista priorităților două imobile din București, care au fost “declasate” de la purtătoare de bulină roșie la gradul II de risc seismic, lucru care presupune că nu mai pot fi trecute pe lista posibilelor investiții.
La fel ca anul trecut, 11 blocuri din două localități prahovene –municipiile Ploiești și Câmpina – se află în continuare pe lista clădirilor multietajate pentru care Ministerul Dezvoltării Regionale ar putea să aloce fonduri, după caz, pentru execuția lucrărilor de intervenție sau pentru proiectarea lucrărilor de intervenție.
Un bloc din Câmpina va beneficia, conform proiectului de hotărâre, de fonduri pentru finalizarea lucrărilor de intervenţie, iar pentru elaborarea documentaţiei de proiectare a lucrărilor de consolidare au fost incluse şapte blocuri din Ploieşti, plus alte trei imobile din municipiul Câmpina.
Cele şapte blocuri din Ploieşti din lista imobilelor pentru care vor putea fi finanțate proiectele tehnice în vederea realizării consolidărilor sunt blocul 2 de pe Aleea Brebenei nr1, blocul 11 de pe Şoseaua Nordului nr. 5, blocul 4 de pe Şoseaua Nordului nr.3, blocul 12 de pe Șoseaua Nordului nr. 7, plus trei blocuri de pe Strada Târnava – A2, A4 şi A5. Toate aceste blocuri au fost construite în anul 1962 şi au 390 de apartamente, în total. În Câmpina, trei blocuri de pe strada Mihai Eminescu vor avea parte de finanţarea proiectelor tehnice pentru consolidare împotriva cutremurelor, toate imobilele fiind finalizate în anul 1960, având în total 80 de apartamente.
Până în prezent, potrivit reprezentanților Ministerului Dezvoltării Regionale, Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile municipiilor şi oraşelor, beneficiare de alocaţii din transferuri de la bugetul de stat, au finalizat lucrările de consolidare la 26 de clădiri (1012 apartamente) cu destinația de locuințe, dintre care doar un bloc din Ploiești, cu 60 de apartamente.
Programul de acţiuni pe anul 2017 include un număr de 87 clădiri de locuit multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, în vederea execuţiei lucrărilor de intervenţie şi a elaborării proiectării lucrărilor de intervenţie, dintre care 78 clădiri de locuit multietajate renominalizate din Programul de acţiuni pe anul 2016, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 217/2016 și alte 9 clădiri de locuit multietajate nominalizate de Consililul Judeţean Prahova şi Consiliul Judeţean Iaşi.
Prin Legea bugetului de stat pe anul 2017, a fost alocată Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene suma de 25.000.000 lei, din care se asigură cu prioritate finanţarea acţiunilor privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţie pentru reducerea riscului seismic la construcţiile cu destinaţia de locuinţă multietajate, încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public, nominalizate în Programul de acţiuni pe anul 2017.
Fondurile necesare pentru finanţarea cheltuielilor privind proiectarea şi execuţia lucrărilor de consolidare la clădirile incluse în programele anuale se asigură în limita alocaţiilor aprobate anual cu această destinaţie prin Legea bugetului de stat în bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene pentru locuinţele proprietate privată a persoanelor fizice.