O nouă cercetare descoperă asocieri neaşteptate între privarea de somn şi sensibilitatea la durere. Constatările pot avea implicaţii importante pentru terapiile de gestionare a durerii, informează medicalnewstoday.com, preluată de Medlive.ro.
National Institutes of Health (NIH) estimează că peste 25 de milioane de adulţi din Statele Unite ale Americii trăiesc cu dureri cronice şi aproape 40 de milioane de adulţi au avut dureri severe în ultimele trei luni. Orice durere care durează mai mult de 12 săptămâni este considerată a fi cronică. Durerea cronică poate fi o consecinţă a vătămării, o boală de fond sau o boală fără cauză cunoscută. Mulţi oameni recurg la practici medicale alternative, precum yoga sau meditaţia, pentru a uşura durerea. Noul studiu examinează însă legătura dintre privarea de somn şi sensibilitatea la durere în urma administrării analgezicelor comune. Constatările cercetătorilor ar putea ajuta pacienţii cu dureri cronice să îşi gestioneaze mai bine disconfortul fizic datorat afecţiunilor, conform sursei citate. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Children’s Hospital în colaborare cu cercetătorii de la Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) din Boston, iar rezultatele au fost publicate recent în jurnalul “Nature Medicine”. Echipa de cercetători – condusă de Dr. neurofiziolog Alban Latremoliere şi Dr. psiholog Chloe Alexandre – a investigat impactul privării de somn acute şi privării de somn cronice, precum şi nivelul de somnolenţă rezultată asupra sensibilităţii la stimuli dureroşi şi non-dureroşi. De asemenea, aceştia au examinat şi efectul celor mai comune analgezice – precum ibuprofenul şi morfină – alături de efectul substanţelor ce stimulează starea de spirit – precum cofeină şi modafinilul – asupra nivelului de sensibilitate la durere.
La începutul studiului, cercetătorii au monitorizat ciclurile de somn şi sensibilitatea senzorială a 12 şoareci de laborator, ajutându-se de măsurători electroencefalografice şi electromiografice. Ulterior, aceştia au găsit o modalitate de a ţine subiecţii treji, care să nu declanşeze un nivel ridicat de stres, pentru a replica ce se întâmplă atunci când oamenii se distrează până târziu în noapte şi au stimulat atenţia şoarecilor de laborator cu jucării şi alte activităţi exact când aceştia erau pe cale să adoarmă. Şoarecii de laborator au fost ţinuţi treji pe perioade diferite de timp, de la 12 ore, la 6 ore sau 5 zile succesiv.
De-a lungul perioadei de testare, cercetătorii au monitorizat nivelul de oboseală fizică, stres şi sensibilitate la durere al subiecţilor de studiu. Cercetătorii au mai măsurat duratele de timp în care nivelul durerii fizice a scăzut, iar sensibilitatea la stimulii non-dureroşi a fost testată prin distragerea atenţiei acestora prin intermediul zgomotelor. Studiul a scos la iveală o conexiune puternică între privarea de somn şi sensibilitatea la durere. “Am constatat că cinci zile consecutive de privare moderată a somnului poate exacerba sensibilitatea la durere la subiecţii de studiu sănătoşi,” a declarat Dr. Chloe Alexandre. Probabil că cea mai surprinzătoare constatare a fost că analgezicele obişnuite nu păreau să aibă niciun efect în atenuarea durerii induse de privarea de somn în organismul subiecţilor supuşi la studiu.
Prin contrast, substanţele care ridică nivelul de energie au reuşit să stopeze hipersensibilitatea la durerea cauzată de lipsa de somn acută sau cronică, deşi aceste substanţe nu aveau proprietăţi de ameliorare a durerii. Constatările studiului sugerează că pacienţii cu durere cronică, ce utilizează analgezicele comune şi care nu se odihnesc suficient, ar putea să îşi mărească doza de analgezice, ceea ce poate duce, mai departe, la manifestarea unor efecte secundare asociate acestora. Cercetătorii recomandă ca pacienţilor cu dureri cronice să îşi completeze tratamentul medicamentos cu substanţe care îi ajută să se odihnească pe timpul nopţii şi substanţe care le stimulează nivelul de energie pe parcursul zilei pentru a reuşi să învingă hipersensibilitatea la durere.
“Această cercetare deschide o nouă cale în domeniul managementului durerii, dar sunt necesare mai multe studii clinice pentru a înţelege durata de odihnă recomandată pentru a testa gradul de eficienţă al pastilelor utilizate cu scopul ameliorării durerilor,” este de părere Dr. Kiran Maski.