Consumul excesiv de alcool are efecte nocive pentru sănătatea întregului organism, dar unele cercetări au arătat că un consum moderat de vin ar putea avea efecte cognitive pozitive.
Un nou studiu publicat recent în jurnalul de specialitate “Frontiers în Nutrition” investighează mecanismele moleculare din spatele acestor beneficii, scrie medicalnewstoday.com, preluat de Medlive.ro.
Deşi efectele negative ale consumului de alcool sunt bine cunoscute, unele studii arată că un consum moderat de vin roşu poate întârzia atât tulburările cognitive ce apar la o vârstă înaintată, dar şi debutul bolilor neurodegenerative Alzheimer şi Parkinson.
Studiile de specialitate definesc consumul moderat prin limitarea la 250 de mililitri de vin pe zi.
“Compuşii biologici din vin împiedică deteriorarea neuronală, iar microbiomul intestinal joacă un rol central în acest proces,” este de părere Dr. Esteban-Fernández, autorul principal al cercetării.
Cercetătorii, conduşi de Dr. Esteban Fernandez de la Institutul de Cercetare Ştiinţifică Alimentară din Madrid, au decis să examineze metaboliţii pe care organismul uman îi produce în urma consumului de vin.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au colectat metaboliţi din probe de urină şi coprocultură de la un grup de persoane care obişnuiau să consume frecvent vin în cantităţi moderate.
În cadrul studiilor de laborator, cercetătorii au adăugat aceşti metaboliţi neuronilor umani şi au simulat condiţiile care duc, în mod natural, la moartea neuronală specifică bolilor neurodegenerative.
Analizele de laborator au arătat că metaboliţii derivaţi din vin împiedică moartea neuronilor în condiţii de stres. În mod surprinzător, rezultatele au arătat că aceşti metaboliţi sunt activi pe parcursul procesului de semnalizare celulară ce duce în final la moartea neuronilor. Potrivit cercetătorilor, acest lucru sugerează că metaboliţii din vin joacă un rol protector la nivel celular, dar efectul benefic depinde şi de compoziţia microbilor intestinali.
Microbiomul este responsabil pentru procesarea şi descompunerea vinului în diferiţi metaboliţi cu efect de protecţie la nivel neuronal.
“Este foarte important să înţelegem faptul că anumiţi compuşi alimentari sunt responsabili pentru aceste beneficii ce au rol protector la nivel neuronal pentru a împiedica apariţia bolilor neurodegenerative. Nu recomand înlocuirea tratamentelor medicamentoase de specialitate prin dietă, dar este important să creştem gradul de conştientizare publică cu privire la modul în care dieta alimentară ne ajută să prevenim apariţia acestor boli,” a declarat autorul principal al studiului.