Ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și ministrul Afacerilor Externe al Republicii Azerbaidjan, Elmar Mammadyarov, și-au adresat reciproc mesaje de felicitare, ieri, cu ocazia celebrării a 25 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis AGERPRES.
România a fost a doua țară, după Turcia, care a recunoscut independența Republicii Azerbaidjan, la 11 decembrie 1991, relațiile diplomatice bilaterale fiind stabilite la 19 iunie 1992, precizează sursa citată.
Un moment de referință în relațiile româno-azere a fost reprezentat de adoptarea, în anul 2009, a Declarației cu privire la stabilirea unui parteneriat strategic între România și Republica Azerbaidjan. Aceasta, împreună cu Planul de Acțiuni pentru implementarea sa, a constituit o bază solidă pentru dezvoltarea constantă a cooperării bilaterale pe multiple paliere. Până în prezent, Republica Azerbaidjan este singurul stat din regiunea Caucazului de Sud cu care România a încheiat un parteneriat strategic.
Prin poziția sa geostrategică și resursele naturale, Azerbaidjanul poate juca un rol important în consolidarea securității energetice a Europei, precum și în cadrul coridoarelor de transport Est-Vest și Nord-Sud. „România susține transpunerea în realitate a proiectului Coridorului Sudic de Gaze naturale (aflat deja într-o fază avansată de realizare), ce va contribui la diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale ale țărilor europene. În același timp, România este interesată de evoluțiile regionale cu privire la dezvoltarea traseelor de transport mărfuri între Europa și Asia”, arată MAE.
În perioada 2009-2016 Ambasada României la Baku a deținut patru mandate consecutive de Punct de Contact NATO în Republica Azerbaidjan, contribuind prin activitatea susținută derulată în această calitate la creșterea vizibilității cooperării dintre Alianța Nord-Atlantică și Baku. În același timp, România susține dezvoltarea, în continuare, a relațiilor între UE și Republica Azerbaidjan, inclusiv prin încheierea rapidă a unui nou Acord-cadru, cât mai ambițios și cuprinzător, care să dezvolte și să aprofundeze prevederile Acordului de Parteneriat și Cooperare UE-Azerbaidjan din anul 1999.
„Toate acestea creează premise solide pentru dezvoltarea, în continuare, a dialogului politico-diplomatic, pe linie guvernamentală și parlamentară, precum și a cooperării bilaterale româno-azere în toate domeniile”, subliniază MAE.