Dr. Seth Rankin, fondatorul institutului britanic London Doctors Clinic, a elaborat o listă cu cele mai des întâlnite afecţiuni în cazul persoanelor de sex masculin pentru a informa bărbaţii în privinţa simptomelor acestora. Iată care sunt acestea, conform netdoctor.co.uk, preluată de MedLive.ro.
v Bolile de inimă. Acestea sunt principala cauză de deces la bărbaţii cu vârste de peste 50 de ani, ce apar pe fondul obezităţii, hipertensiunii arteriale, fumatului şi colesterolului crescut. Semnele de avertizare includ disconfort la nivelul pieptului, palpitaţii sau respiraţie îngreunată, iar dacă aceste simptome nu sunt sesizate din timp pot duce la accidente vasculare cerebrale sau la infarct miocardic. De aceea, toţi bărbaţii trebuie să fie atenţi la aceste semne şi să se adreseze medicilor specialişti pentru a preveni evenimentele ce le pot pune viaţa în pericol.
v Cancerul testicular. Acest tip de cancer este cel mai frecvent întâlnit la bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, iar în prezent se identifică aproximativ două mii de diagnostice anual numai în Marea Britanie. Simptomele la care bărbaţii trebuie să fie atenţi se referă, în special, la apariţia formaţiunilor nedureroase pe unul dintre testicule. Atunci când acestea sunt sesizate, este necesară investigaţia de specialitate.
v Depresia şi suicidul. În mod şocant sinuciderea este cauza principală de deces prematur la bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 34 de ani, la nivel mondial înregistrându-se de patru ori mai multe decese în rândul bărbaţilor decât în rândul femeilor pe acest fond. Bărbaţii sunt, pe de altă parte, mult mai reticenţi în a sesiza aceste probleme, prin comparaţie cu persoanele de sex feminin. Peste 70% dintre persoanele care au comis suicid în perioada 2002-2012 nu au apelat la ajutorul specialiştilor pentru a sesiza problemele de natură psihologică de care sufereau.
v Cancerul de colon. Cancerul de colon este cel mai adesea întâlnit la bărbaţii de peste 60 de ani. Simptomul principal al acestei afecţiuni este prezenţa sângelui în scaun, iar acesta trebuie să fie un motiv puternic de îngrijorare ce trimite pacientul la medic pentru consultul de specialitate. Alte simptome specifice acestui tip de cancer sunt mai subtile, precum durerile sau disconfortul abdominal. Factorii de risc sunt, în special, asociaţi stilului de viaţă: obezitatea, consumul de alcool, fumatul, dietele bogate în carne roşie sau alimente procesate.
v Diabetul. Rata diabetului zaharat de tip II este în creştere atât la bărbaţi, cât şi la femei şi chiar în cazul copiilor, iar printre simptome specifice cele mai des întâlnite sunt urinarea frecventă, oboseala extremă, pierderea în greutate sau obezitatea, istoricul familial, hipertensiunea arterială, iar un motiv principal îl reprezintă lipsa de mişcare. Fiecare persoană, indiferent de vârstă sau sex, care prezintă astfel de simptome trebuie să se prezinte la medic pentru a îşi efectua testele de sânge ce verifică nivelul de glucoză din sânge.
v Bolile asociate unui consum excesiv de alcool. Excesul de alcool poate dăuna organismului în diferite moduri, de la apariţia leziunilor hepatice pe termen lung şi până la accidentările ce pot apărea pe fondul stării de ebrietate. Chiar şi consumul moderat de alcool poate creşte şansele declanşării obezităţii, diabetului şi bolilor cardiovasculare. În acest sens, Dr. Seth Rankin recomandă să măsurăm care este cantitatea de alcool consumată pe săptămână şi să ne limităm, pe cât posibil, consumul de alcool.
v Cancerul de prostată. Numai în Marea Britanie 1 din 7 bărbaţi dezvoltă pe parcursul întregii lor vieţi cancerul de prostată. Simptomele specifice se referă, în special, la problemele de urinare: dificultatea de a urina sau urinarea frecventă. Glanda prostata se extinde în mod natural odată cu înaintarea în vârstă şi este cunoscută sub numele de mărirea prostatei benigne ce provoacă simptome similare. Pentru a investiga dacă semnele sunt într-adevăr îngrijorătoare, bărbaţii trebuie să se adreseze examinării de specialitate.
v Impotenţa. Aproximativ 50% dintre bărbaţii cu vârste de peste 40 de ani întâmpină probleme legate de impotenţă, într-o măsură mai mare sau mai mică. Cu toate acestea, incapacitatea de a avea sau a menţine o erecţie – cunoscută sub numele de disfuncţie erectilă – poate indica probleme mult mai grave de sănătate, precum prezenţa bolilor de inimă sau a diabetului.
v Cancerul de piele. Bărbaţii sunt mai puţin atenţi la problemele de sănătate a pielii, prin comparaţie cu femeile, iar gradul de conştientizare al pericolului este esenţial. Fiecare bărbat trebuie să îşi verifice aluniţele pentru schimbarea dimensiunii acestora, culoarea sau forma neregulată, prezenţa inflamaţiei sau a mâncărimilor.
v Afecţiunile pe fondul consumului de tutun. Nu există niciun dubiu că fumatul naşte probleme de sănătate, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Vorbim despre afecţiuni periculoase precum cancerul pulmonar, cancerul în gât, iar simptomele includ tuse prelungită pentru mai mult de trei săptămâni, dar şi tuse însoţită de sânge.