PSD a decis să depună luni moţiune de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu. În urma alegerilor din 2016, PMP are 8 senatori şi 18 deputaţi, ce ar putea asigura o majoritate confortabilă pentru PSD în Parlament, dar Traian Băsescu a transmis că PMP nu va face nicio alianţă de susţinere parlamentară. În actualul context politic, UDMR respinge orice discuţii, iar USR consideră alegerile parlamentare anticipate ca fiind “soluţia decentă”. Partidele PSD şi ALDE au nevoie de cel puţin 233 de voturi în Parlament pentru a demite guvernul pe care l-au instalat în urmă cu jumătate de an, însă majoritatea parlamentară este ”ameninţată” de fostul lider PSD Victor Ponta, care a anunţat că va ”iniţia un grup care să se opună”.
Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată, conform prevederilor Constituţiei României, de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, ceea ce înseamnă că partidele din opoziţie pot strânge în orice moment numărul necesar de semnături pentru a declanşa procedura. Textul se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Pentru ca moţiunea să treacă este nevoie de votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor, adică 233 de voturi în actualul Legislativ.

Nominalizarea noului premier, în câteva zile

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că i-a rugat pe colegi să mai aştepte câteva zile înainte de a lua decizia în privinţa noii propuneri de premier, pentru a alege varianta cea mai bună, el menţionând că în viitorul Guvern se vor regăsi o mare parte dintre actualii miniştri demisionari. Dragnea a dat asigurări că viitorul premier va fi dat de către PSD. El a admis că este principalul vinovat în ceea ce priveşte propunerea Grindeanu – premier. „Am discutat despre noua propunere de premier, despre componenţa noului Guvern. Am convenit să luăm măsuri de siguranţă ca să nu mai facem asemenea greşeală. Principalul vinovat sunt eu. Eu am avut încredere în acest domn (în Sorin Grindeanu, n.r.) un om pe care l-am şi ajutat. Nici eu, nici alţi colegi nu am bănuit că se ajunge aici, că va suferi asemenea transformare”, a spus Dragnea.

Traian Băsescu: PMP nu va face nicio alianţă de susţinere parlamentară

Traian Băsescu, preşedintele PMP, a anunţat pe pagina sa de Facebook că partidul său nu va face nicio alianţă parlamentară şi nici de guvernare cu PSD, după ce a apărut informaţia potrivit căreia lui Eugen Tomac i s-a oferit funcţia de vicepremier în schimbul susţinerii în Parlament.

Kelemen Hunor: Coaliţia are responsabilitatea de a nu continua circul politic

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că Uniunea atrage atenţia coaliţiei PSD – ALDE că are responsabilitatea de a nu continua „circul politic”, care „i-a lăsat cu gura căscată” pe toţi din Europa, care urmăresc ce se întâmplă în România. Întrebat dacă UDMR va vota pentru sau contra moţiunii de cenzură anunţată de PSD, Kelemen a spus că nu poate răspunde, ţinând cont de situaţia complicată care există. „Majoritatea ar trebui să aibă majoritate pentru a dărâma propriul Guvern, dacă nu are majoritate atunci nu va avea majoritate nici pentru un nou Guvern. Nu am discutat acest subiect, nu este unul uşor de decis, votăm sau nu votăm, pentru că, până la urmă, au dreptate când spun că au majoritate şi vor să guverneze şi vor să aibă o echipă, dar asta înseamnă că ar fi trebuit să rezolve problema fără circ, fără să existe o instabilitate politică, ceea ce în acest moment, din păcate, există. Vom vedea, mi-e greu să spun acum ce vom face şi dacă facem de ce vom face”, a precizat preşedintele UDMR.

USR: Alegerile anticipate, soluţia decentă

USR a declarat că alegerile anticipate sunt “soluţia decentă” pentru a ieşi din criza generată de decizia PSD-ALDE de a-i retrage sprijinul premierului Grindeanu, afirmând că nedezvoltarea relaţiilor cu Rusia a determinat CPExul PSD să îi spună konieţ premierului, dar acesta a răspuns niet. “Partidul Uniunea Salvaţi România constată cu îngrijorare că liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE catapultează România într-o criză politică pentru a-şi satisface interesele pur personale din sfera penală. Alegerile anticipate reprezintă singura soluţie decentă în această situaţie”, se arată în comunicatul transmis de USR.

Alina Gorghiu: Liviu Dragnea nu prinde finalul de an la şefia PSD

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, a declarat că Liviu Dragnea “nu va prinde finalul de an la şefia PSD”, dar şi că Sorin Grindeanu şi Victor Ponta ar putea fi excluşi din PSD pentru că „au sfidat vârful pantofului domnului Dragnea”. Fostul preşedinte al PNL a afirmat că există o variantă ca liberalii să “lase” PSD la şedinţa cu moţiunea de cenzură “să se măcelărească, să se devoreze între ei, ceea ce fac de săptămâni întregi”. Alina Gorghiu spune că se aşteaptă ca niciunul dintre miniştrii care şi-au dat demisia să nu se regăsească în viitorul cabinet.
“Cred că luna iulie va fi luna în care se finalizează din punct de vedere procedural problema cu cabinetul. Că rămâne acelaşi premier, că va fi un nou premier, că va fi Ponta viitor premier, vom vedea. În privinţa numirii domnului Ponta ca secretar general al Guvernului, cred că este o încercare destul de abilă de rupere a PSD-ului şi este un aliat de conjunctură al premierului.”, a conchis Alina Gorghiu.

Premierul i-a dat ultimatum liderului social-democrat până luni

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că va demisiona din funcţia de premier după ce va demisiona Liviu Dragnea din funcţia de preşedinte al PSD. ”Până luni îi cer lui Liviu Dragnea să se gândească şi să îşi asume responsabilitatea acestei crize. După ce Liviu Dragnea demisionează, demisionez şi eu”, a spus Sorin Grindeanu, după ce partidul, prin Comitetul Naţional Executiv, i-a retras sprijinul politic şi a decis iniţierea moţiunii de cenzură. ”Termenul până luni mă va clarifica, varianta pe care mi-o doresc acum este ca Liviu Dragnea să îşi asume acest eşec şi să îşi dea demisia. În secunda doi voi face acelaşi lucru. Cred că asta e rezolvarea corectă şi să se convoace Congresul PSD”, a spus premierul. Grindeanu a mai anunţat că va iniţia discuţii cu parlamentarii PSD, pe care se fac presiuni pentru a-şi demite propriul Guvern. ”Dragnea se agaţă de funcţii în speranţa că asta îl salvează de trecut”, a declarat Grindeanu. Acesta l-a acuzat pe Dragnea că a ales să conducă abuziv partidul prin şedinţe ale Comitetului Executiv întrunite pentru ”execuţii”. Pe de altă parte, premierul Sorin Grindeanu a afirmat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său luxemburghez, Xavier Bettel, pe care l-a primit la Palatul Victoria, că speră că situaţia politică din România va fi rezolvată săptămâna viitoare.
„Situaţia politică va fi rezolvată săptămâna viitoare, constituţional şi respectând toate legile, pentru că aşa funcţionează un stat de drept şi un stat membu UE, aşa cum este România.Îmi doresc ca această perioadă de criză politică să se încheie cât mai rapid. E nevoie să transmitem încredere şi investitorii să vină să investească în economia românească”, a menţionat premierul.
Totodată, prim-ministrul landului Saxonia, Stanislaw Tillich, a declarat, ieri, că dacă premierul Grindeanu s-ar fi retras, România ar fi pierdut la capitolul imagine, la nivel internaţional. Un şef de partid nu poate demite un premier, a spus Stanislaw Tillic. Acesta a declarat într-o conferinţă de presă că există legi prin care un premier poate fi ales sau demis, şi că dacă Sorin Grindeanu s-ar fi retras joi seara, România ar fi pierdut la capitolul imagine.

Blocaj la Guvern

Mihai Busuioc, actualul şef al Secretariatului General al Guvernului, refuză să contrasemneze decizia lui Sorin Grindeanu de a-l elibera din funcţie. Drept urmare, aceasta nu poate fi publicată în Monitorul Oficial, iar Victor Ponta nu poate prelua funcţia, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Klaus Iohannis: Aştept soluţionarea crizei

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri că așteaptă soluționarea crizei din România.
„În comunicarea instituțională pe care o am aștept soluționarea crizei”, a spus șeful statului, la Palatul Cotroceni, înainte să îl primească pe premierul Marelui Ducat de Luxemburg, Xavier Bettel.