Emisiune numismatică pentru marcarea unui deceniu de la aderarea la UE
Ieri, Banca Națională a României (BNR) a lansat în circuitul numismatic un set de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat) și o monedă din alamă pentru colecționare și, totodată, o monedă din alamă, cu caracter comemorativ, având ca temă 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat al BNR. Aversul monedei din aur redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc „Romania”, valoarea nominală „100 lei”, stema României și anul de emisiune „2017”. Aversul monedei din argint redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc „Romania”, valoarea nominală „10 lei”, stema României și anul de emisiune „2017”. Aversul monedei din tombac cuprat redă o compoziție care conține detalii arhitecturale ale stilului brâncovenesc, inscripţia în arc de cerc „Romania”, valoarea nominală „1 leu”, stema României și anul de emisiune „2017”.
A scăzut numărul angajaților la firmele controlate de stat
Conform datelor Ministerului Finanțelor, citate de Economica.net, la data de 31 martie 2017, în România se întregistrau 208 operatori economici la care statul era, direct sau indirect, acţionar unic sau majoritar. Aceeași sursă mai menționează că, la sfârșitul lunii martie a anului trecut, se înregistrau 239 de agenţi economici la care statul era acționar.
De asemenea, în ceea ce privește numărul salariaţilor din firmele statului, și acesta a scăzut. Astfel, la 31 martie 2017 munceau în firmele statului 250.800 de oameni – cei mai mulți în societăţile controlate de stat prin autoritatea centrală. Cu un an în urmă și tot la sfârșitul lunii martie, numărul total de angajaţi era de 305.000, dintre care în societăţile mari, controlate de Guvern, ceea ce înseamnă o scădere a celor care muncesc în astfel de firme cu aproximativ 18%.
Compania românească Blue Air intenționează să cumpere avioane Boeing
Potrivit Infolegal, compania românească Blue Air se află în negocieri avansate cu producătorul american Boeing, pentru cumpărarea a cel puţin 20 de aeronave de tip 737 Max.
Valoarea toată a tranzacţiei, care ar urma să fie anunţată săptămâna viitoare la Salonul aviatic de la Paris, ar putea depăşi 1.8 miliarde de dolari.
Aceeași sursă mai menționează și faptul că Blue Air împarte piaţa de low-cost din România cu alte două companii, respectiv Wizz Air şi Ryanair.