Prețul la energia electrică urcă

Conform unei decizii a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citate de Infolegal, prețul energiei electrice pentru consumatorii casnici va creşte cu până la 8% începând cu data de 1 iulie.
“De la 1 iulie, preţul final la electricitate pentru consumatorii casnici este format dintr-un tarif reglementat de ANRE, care are o pondere de 10% din preţul total, şi dintr-o componentă care reflectă preţul din piaţa liberă, care are o pondere de 90%. Componenta reglementată (10%) va scădea cu 5,16%, iar cea de piaţă liberă (90%) va urca ”, se precizează în comunicatul amintit.

Se estimează o „creștere accelerată” a PIB

Ministerul Finanțelor Publice (MFP), citat de Agerpres, estimează, pentru anul în curs, un deficit bugetar al administrației publice centrale de 3,25% din PIB, acesta fiind calculat prin aplicarea metodologiei UE. Cu toate acestea, însă, până în anul 2019, se preconizează o creștere accelerată a PIB, cu peste 5 %, anual.
“Având în vedere contextul economic internațional și evoluția economică și financiară din zona euro, precum și evoluția potențialului de creștere economică, pentru perioada 2017-2019 se estimează că economia românească își va accelera creșterea, fiind estimată o creștere a PIB, în medie, cu circa 5,5% anual”, se precizează în documentul citat.

Mai multe mașini ecologice cumpărate de români

În primele cinci luni ale anului curent, românii au cumpărat peste 700 de maşini ecologice noi, în creştere de aproape două ori comparativ cu aceeaşi perioadă din 2016.
Conform APIA – citată de Agerpres – în perioada ianuarie – mai 2017, comparativ cu primele cinci luni din anul anterior, ponderea autoturismelor „verzi” în totalul vânzărilor a fost de 1,6% în România, iar comercializarea de maşini electrice s-a dublat (+114,3%), în timp ce în cazul celor hibride s-a consemnat o creştere de 194,6%.
Totodată, potrivit sursei citate, în luna mai, au fost vândute 169 de maşini electrice şi hibride, în creştere cu 19,85%, în comparaţie cu luna anterioară, când s-au înregistrat 141 exemplare vândute.