Sportivul de la Petrolul Ploieşti, Valentin Vasiloiu, cel mai valoros junior al ţării

Petre Apostol

După ce vineri şi sâmbătă au avut loc cursele probei de fond din cadrul Campionatelor Naţionale de Ciclism pe Şosea, organizate în Prahova, duminică s-au derulat întrecerile la proba de contratimp individual. Competiţia şi-a programat ediţia cu numărul 68 în acest an, fiind organizată de Asociaţia Judeţeană de Ciclism Prahova (director de concurs Ovidiu Burghelea), în parteneriat cu Federaţia Română de Ciclism şi Consiliul Judeţean Prahova. La competiţia de fond, sediul central l-a reprezentat comuna Bucov, unde au fost programate startul şi sosirea, traseul trecând prin Boldeşti-Scăeni, Seciu, Gâlmeia, pe lângă Plopu, pentru un circuit de aproape 24 de kilometri. În schimb, întrecerea de contratimp individual a avut ca start şi sosire zona de lângă Adeplast, unde a fost amenajat sediul administrativ al organizatorilor şi s-a realizat festivitatea de premiere, traseul îndreptându-se spre Moara Domnească, Buda, Palanca, Olari şi înapoi.GROSU B 50
La categoria Elite masculin, ciclistul din Zărneşti Eduard Grosu a reuşit să se impună într-o manieră categorică, trecând linia de sosire cu timpul de 47:46 minute, după 40 de kilometri parcurşi. Astfel, sportivul format de tatăl său, Viorel Grosu, ajuns, în prezent, la echipa profesionistă italiano-japoneză Nippo-Vini Fantini, a reuşit să cucerească titlul naţional, la numai o lună şi jumătate după accidentarea gravă (fractură de rotulă) suferită la cursa de 4 zile de la Dunkerque (Franța). Grosu a fost urmat de reşiţeanul Daniel Crista (CSA Steaua Bucureşti, ciclist trecut şi pe la CS Petrolul Ploieşti), cu timpul de 50:08 minute, în vreme ce podiumul a fost completat de preşedintele forului naţional de specialitate, Eduard Carol Novak, campion paralimipic (Tuşnad Drag Cycling Team), care a ajuns la sosire cu timp de 53:28 minute.
La U23, Attila Malnasi (Dinamo BikeXpert) s-a impus, în 52:10 minute, fiind al treilea în clasamentul general combinat (Elite şi U23), la această categorie poziţiile următoare pe podium revenind lui Emil Dima (ASD Abmol, Italia – 52:26 minute) şi lui Vlad Dobre (Torpedo Zărneşti – 56:14 minute).
La categoria juniorilor, CS Petrolul Ploieşti a avut mari motive de bucurie, Valentin Vasiloiu reuşind „dubla”, completând titlul naţional obţinut la fond cu medalia de aur la contratimp. Tânărul din Albeşti-Muru, pregătit de antrenorul Constantin Ciocan (implicat şi în organizarea evenimentului), a avut o evoluţie foarte bună, depăşind trei sportivi pe traseu, fiind cronometrat cu timpul de 38:40 minute, după 29 de kilometri rulaţi, demonstrând că este cel mai valoros junior al României la momentul de faţă.
Valentin Vasiloiu s-a impus la o diferenţă de 35 de secunde faţă de al doilea clasat, Denis Vulcan (Cartagena Esetec, Spania), şi cu un ecart de un minut şi 25 de secunde înaintea medaliatului cu bronz, Cristian Mihai Dan (Olimpia Bucureşti).

Accident grav, cu doi ciclişti ploieşteni implicaţi

De menţionat că proba juniorilor a avut trei absenţe importante la start, din cauza unui conducător auto inconştient. Cei doi reprezentanţi de la CS Conpet Ploieşti la juniori, Gerhard Dumitrescu şi Andrei Cojanu, şi Tudor Căzăceanu, de la Dinamo, au fost victimele unui accident pe drumul spre concurs.
Sportivii se deplasau spre start, pe bicicletele de concurs, iar un autoturism de teren a intrat în aceştia, fără să se asigure, cel mai afectat ciclist fiind Andrei Cojanu, care a suferit fractură nazală, intrând prin geamul lateral al maşinii, bicicletele concurenţilor fiind grav avariate. Ceilalţi doi au suferit răni minore, Gerhard Dumitrescu fiind prezent la festivitatea de premiere, elevul antrenorului Cornel Popa câştigând, vineri, medalia de bronz la proba de fond. Pentru CS Conpet a reprezentat o mare lovitură, mai ales că amândoi sportivii aveau şanse la medalii în proba de contratimp, în special Andrei Cojanu.

Ana Maria Covrig, dublă campioană a RomânieiGROSU C ANA 50

În concursul feminin la Elite, sportiva echipei profesioniste italiene Top Girls Fassa Bortolo – Ana Maria Covrig – a reuşit să-şi completeze palmaresul cu încă un titlu naţional. Tânăra de 22 de ani, prezentă în Turul Italiei la feminin, a cucerit, pentru a treia oară la rând, titlurile naţionale la categoria Elite, atât la fond, cât şi la contratimp individual.
După succesul categoric obţinut la fond, din prima zi a competiţiei, duminică, la contratimp, Ana Maria Covrig s-a impus cu timpul de 44:38 minute, parcurgând un traseu de 29 kilometri, fiind urmată, pe podium, de Marike Take (Speed-Way Team – 46:53 minute), respectiv de Estera Coteaţă (CSA Steaua Bucureşti – 48:52 minute).

CS Conpet Ploieşti a încheiat cu patru medaliiGROSU D ANA 50

După cele trei medalii cucerite la fond, secţia de ciclism de la Conpet Ploieşti, condusă de antrenorul Cornel Popa, a mai bifat o prezenţă pe podium la contratimp individual. La categoria amatori 30-39 ani, Nicuşor Panaitescu a fost extrem de aproape de a-şi dubla medaliile de aur, parcurgând traseul de 14,4 kilometri cu timpul de 21:12 minute. Sportivul ploieştean, câştigător la fond, a ratat titlul naţional la contratimp pentru doar 24 de sutimi de secundă, în favoarea lui George Porumb (Voinţa Bucureşti), Cristian Nanţu (Neni Cycling – 21:24 minute) sosind pe locul al treilea.
Pentru CS Conpet a mai fost aproape de medalii şi Denisa Toader, medaliată cu bronz la fond, care, la categoria cadete (14,4 km), la contratimp, s-a situat pe locul al patrulea, la opt secunde în urma sportivei de pe a treia poziţie. Însă, de remarcat că sportiva ploieşteană a demonstrat că are potenţial, mai ales că încă nu a împlinit 13 ani, concurând împotriva unor fete chiar şi cu trei ani mai mari.