Violeta Stoica

După aventura temporară a SC Servicii de Gospodărire Urbană în privința asigurării mentenanței serviciului public de iluminat stradal din Ploiești, municipalitatea se pregătește de o nouă aventură: organizarea licitației pentru delegarea pe mai mulți ani a acestui serviciu extrem de important pentru orice localitate din lumea largă.
Puțină lume cunoaște care este starea iluminatului public din Ploiești, prea puțin se știe că încă mai există o mulțime de stâlpi din lemn, care probabil numai în cotloanele cele mai îndepărtate ale țării mai sunt în funcțiune! Împărțite cu societatea furnizoare a energiei electrice, sistemele de iluminat ale Ploieștiului trebuie să fie modificate, iar acest lucru nu poate fi făcut în concordanță cu normele actuale decât prin găsirea unor soluții profesioniste, dar și mai ieftine decât acelea care au fost folosite până în prezent pentru asigurarea iluminatului public pe străzile din municipiul reședință de județ. Cheltuielile extrem de mari cu iluminatul stradal au determinat unele dintre localitățile Prahovei –
inclusiv unele din mediul rural – fie să își amplaseze sisteme solare, fie să apeleze la cumpărarea de energie mai ieftină de pe piața liberalizată a energiei electrice din România. Ce intenții are municipalitatea ploieșteană în legătură cu această situație?

În cadrul ședinței din luna mai a Consiliului Local Ploiești, a fost aprobat studiul de fundamentare privitor la modul în care va fi realizat în următorii ani sistemul de iluminat stradal din municipiu. Potrivit primarului Adrian Dobre, ar fi gata și documentația pentru lansarea licitației ce va fi organizată pentru delegarea pentru o perioadă de câțiva ani a serviciului public de iluminat în Ploiești.
Va mai trece mult timp până la organizarea licitației și, mai ales, până la finalizarea procedurii de achiziție, având în vedere sistemul încă greoi în care se poate achiziționa un serviciu prin delegare de gestiune prin concesiune. Deocamdată, la Ploiești, s-a găsit o nouă soluție de avarie, după o lună în care de mentenanța iluminatului stradal nu s-a ocupat nimeni (având în vedere că Servicii de Gospodărire Urbană nu mai avea acest drept). Luxten Lighting – societatea care a avut vreme de mai bine de 12 ani contractul de iluminat din Ploiești – asigură în prezent întreținerea sistemului de iluminat, în baza unui contract pentru o perioadă de șase luni, încheiat cu Primăria Ploiești în luna martie 2017. Până în luna septembrie a acestui an, însă, ar trebui ca procedura de achiziție ce încă nu a fost lansată de Primăria Ploiești în Sistemul Electronic de Achiziții Publice să se și finalizeze, lucru puțin probabil.
Deocamdată, se lucrează cu materialul clientului: potrivit studiului de fundamentare privind sistemul de iluminat public din Ploiești, lucrurile în prezent nu sunt chiar atât de bune precum ar trebui să fie într-un oraș din acest secol.

Elemente învechite, probleme multe

3-bPotrivit studiului de fundamentare aprobat de consilierii locali luna trecută, în prezent, infrastructura (stâlpii de susținere a rețelelor și rețelele propriu-zise) prin care se realizează alimentarea cu energie electrică în Ploiești este proprietatea SDFEE Electrica în proporție de circa 85%. Pe de altă parte, circa 98% dintre corpurile de iluminat și consolele de susținere aparțin Primăriei Ploiești. Poate tocmai această împărțire a infrastructurii și a componentelor generează uneori probleme de intervenție atunci când se petrec întreruperi ale iluminatului stradal din diferite motive.
Potrivit documentului menționat, în Ploiești există ca elemente de susținere a rețelelor electrice stâlpi din beton (1636 ai Primăriei Ploiești și 7819 ai Electrica), stâlpi din metal (809 ai Electrica), lampadari (2516 ai Primăriei Ploiești și 133 ai Electrica) și nu mai puțin de 1185 de stâlpi de susținere a rețelelor Electrica din… lemn!

Cât a costat iluminatul public în ultimii 15 ani

Din datele oficiale prezentate în studiul de fundamentare pregătitor al licitației pentru delegarea pentru o perioadă de cinci ani, cu posibilitate de prelungire la șapte ani, reies și costurile cu sistemul de iluminat public din Ploiești în ultimii 15 ani.
Astfel, costul pentru reabilitarea-extinderea sistemului de iluminat public plătite de municipiul Ploiești în ultimii 15 ani, în urma desfășurării contractului de delegare nr. 1927/2001, încheiat între municipiul Ploiești și SC Luxten Lighting Co SA, s-a ridicat la suma de aproximativ 48.700.000 de lei cu TVA, rezultând o medie anuală de 3.246.667 de lei cu TVA. Costul energiei electrice plătite de municipiul Ploiești în ultimii 15 ani s-a ridicat la suma de 49.000.000 de lei cu TVA, rezultând o medie anuală de 3.266.667 de lei cu TVA, costul pentru serviciile de întreținere-menținere plătite de municipiul Ploiești în ultimii 15 ani s-a ridicat la suma de 12.000.000 de lei cu TVA, rezultând o medie anuală de 800.000 de lei cu TVA. De asemenea, conform aceleiași surse, costul pentru serviciile de iluminat ornamental festiv-temporar plătite de municipiul Ploiești în ultimii 15 ani s-a ridicat la 16.000.000 de lei, rezultând o medie anuală de 1.066.667 de lei cu TVA.
La un calcul simplu, rezultă că suma totală plătită de Primăria Ploiești pentru iluminatul public stradal și ornamental pentru ultimii 15 ani este de 125.700.000 de lei, adică 27,77 milioane de euro!

Ce va urma?

Iluminatul public se regăsește printre cele mai importante servicii care trebuie asigurate de o autoritate locală, pentru că un iluminat public eficient și modern conduce la scăderea ratei criminalității. Locuitorii unui oraș slab iluminat sau cu deficiențe majore sunt în nesiguranță, tocmai de aceea municipalitatea ploieșteană este obligată să găsească soluții eficiente și cu costuri mai reduse. Potrivit calculelor, se pare că înființarea unui serviciu specializat al autorității locale care să se ocupe de mentenanța și investițiile în sistemul de iluminat ar costa mai mult municipalitatea decât dacă ar fi încheiat, din nou, un contract de delegare a gestiunii serviciului respectiv. Care vor fi costurile și cum se va schimba – dacă se va schimba – sistemul de iluminat public din Ploiești vom vedea din această toamnă, în cazul în care se va parafa un contract multianual în această privință.