Petre Apostol

De la finalul lunii mai până sâmbătă, 10 iunie, la Minsk, în Belarus, a avut loc Campionatul European Individual de Şah, la care au fost prezenţi aproape 400 de sportivi din 38 de ţări, printre care s-a numărat şi România. În delegaţia tricoloră a fost inclus şi marele maestru internaţional Bogdan Deac, legitimat la CSU Ploieşti, care a devenit, în urmă cu un an, cel mai tânăr mare maestru internaţional din lume.
Desemnat între cei mai valoroşi sportivi ai ţării anul trecut, de către forul naţional de specialitate, şahistul de numai 16 ani a încheiat Campionatul European cu un total de şase puncte în cele 11 runde disputate. Prin acest rezultat, sportivul de la CSU Ploieşti a fost al şaselea din ierarhie dintre concurenţii sub 18 ani.
Bogdan Deac a înregistrat trei victorii (cu Artur Davtyan, Armenia – maestru FIDE; Johnatan Bakalchuk, Israel – maestru FIDE; Elisabeth Paehtz, Germania – maestru internaţional), şase remize (cu Yuriy Kryvoruchko, Ucraina – mare maestru; Peter Leko, Ungaria – mare maestru; Alexander Areshchenko, Ucraina – mare maestru; Ferenc Berkes, Ungaria – mare maestru; Nils Grandelius, Suedia – mare maestru; Thai Dai Van Nguyen, Cehia – maestru internaţional), două înfrângeri (cu Vladimir Fedoseev, Rusia – mare maestru; Rauf Mamedov, Azerbaidjan – mare maestru).
În clasamentul general, Deac a încheiat pe locul 128, în vreme ce pentru România cea mai bună clasare a avut-o marele maestru Constantin Lupulescu, în vârstă de 33 de ani, care s-a situat pe locul 54, cu şapte puncte acumulate. Prima poziţie a fost obţinută de rusul Maxim Matlakov, mare maestru, în vreme ce următoarele două locuri au revenit georgianului Baadur Jobava, mare maestru, şi rusului Vladimir Fedoseev, mare maestru, toţi trei bifând câte 8,5 puncte.