Florin Tănăsescu

Glasul fetei neduse la biserică, membră a Tineretului Social Democrat: – Mă duc mamă să-l aștept. Să-l sărut pe ochiul stâng, care m-a făcut să plâng. După ajutoare sociale, după masă, după casă, după un BMW la poartă.
Mă-sa: Nu te duce, fata mea, că politica e grea, pesedeu-i de belea. Stai și găsește-ți un flăcău cumsecade de la noi, din județul care a dat doi oameni de valoare și de darnică respirație pesedistă: primul e Nilă, al lui Moromete, al doilea e Liviu, al lu’ Bombonica. I-am enumerat în ordine cronologică, nu după cum vor fi citați la DNA. Așteaptă și tu, până se ridică fi-su lu dom Liviu, suflet în sufletul sudului țării. E un flăcău de nădejde și de viitor – Nicu Ceaușescu era mic copil față de el –, nu un șocat care să dinamiteze pensiile noastre și ajutoarele sociale ale unui județ întreg. Ce ne pasă nouă de țară ? Răposatu de tac-tu, Dumnezeu să-l ierte, că a rămas restant cu cotizația la partid, i-a aplaudat pe mineri urându-le (ce om deștept era, știa mai multe limbi decât Mircea Lucescu!) “Allons, ortaci de la Lupeni !”, iar tu vrei să faci nucleul dur al famgliei de râs ? Nebunul ăsta de Sorinel Puștiul dinamitează țara în secunda doi. Îți spune mă-ta, care apare ca martoră în Dosarul Mineriada, deci n-are niciun motiv să te mintă: Piatră pe piatră nu va rămâne în Telorman dacă pleacă Dragnea.
– Mă duc mamă să-l sărut…
– Nu te duce, fata mea, că mi se zbate ochiul stâng de când a început evaluarea guvernului. Mie, care-s liber cugetătoare, mi-a apărut în vis maica Olguța Vasilescu – lăcrimând, și Gabi Firea – ieșind din biserică despletită. Păcătoasa de Gabi zicea că l-apus de soare vor să îl omoare pe Liviu, dar ea ar fi în stare să se lepede și de Pandele, numai să nu-l vadă pe mustăcios ieșind de la Palatul Victoria cu picioarele-nainte, iar Ponta cântându-i prohodul. Iar ceea ce nu știi tu, e că visele se repetă invers decât istoria: la început derizoriu și după aia, tragi- comic.
– Mă duc mamă, să-l sărut. Să-l sărut pe ochiul drept, care m-a făcut s-aștept reforma promisă de Petre Roman. Și io-s vizionară. Așa cum au văzut ăia, ăia trei ciobani – consilierii lui Petre Daea – o oaie în formă de bou pe cerul nației, tot așa l-am văzut și eu pe Sorin ca pe Salvatore de la Mafia, cum am citit în programul PSD că a fost Toto Schillachi pentru pariorii din Italia, la Mondialul din 1990.
– Nu te duce, fata mea, că filaju-i armă grea. Tu crezi că mișcă acum cineva în țara asta sau la Roland Garros fără știrea băieților cu ochii albaștri, care nu te-au racolat fiindcă nu știai să citești pe buze ? N-ai văzut ce-a zis CTP-ul la Digi 24, comentând o partidă de dublu mixt? “La serviciu se află acum Laura Codruța Kovesi împreună cu Coldea. La primire, Alina Bica şi cu Toni Greblă. Arbitru de scaun – Livia Stanciu. Minge de set și match pentru primii, pupa-i-aș lui Hagi crampoanele !”.
– Mă duc, mamă, la Iohannis !
– Nu te duce, fata mea, că se anunță o conferință comună de presă a lui Kim Jong Un și Putin, despre situația din România, la ora 23, a Moscovei. Stai să vezi ce dă pe goarnă și după aia iei hotărârea cea mai înțeleaptă.
Iar țara închise ochii amândoi.