Nicoleta Dumitrescu
Politicienii care fac naveta la Bucureşti şi în drumurile lor către casă au, pe alocuri, în stânga şi-n dreapta şoselelor câmp sau terenuri lăsate de izbelişte, ar trebui să fie ceva mai atenţi. Din loc în loc au mai răsărit, proaspete, noi pâlcuri de maci, numai bune de selfie, asta că tot s-a lansat moda de autofotografiere prin culturile patriei, inclusiv la cules de porumb sau bătut prunii cu prăjina!
Întorcându-ne însă la selfiul cu maci, în acest caz fotografierea cu gingaşele flori ar avea şi o anumită frântură de filozofie, în contextul în care aceştia nu rezistă înfloriţi mai multe zile, aşa cum se întâmplă în cazul altor flori de câmp. Practic, un selfie cu maci ar fi ca o traducere a faptului că azi eşti, mâine nu, mai ales pe o funcţie, dacă personajele care îşi arată dinţii în ecranul telefonului mobil, de ultimă generaţie, în speranţa că le stă bine între maci, ocupă acum funcţii efemere, graţie partidului.
„Între maci, în drum spre Parlament”, „Între maci, către casă, venind de la şedinţă”, ar suna textul explicaţiei selfiului cu maci postat rapid şi pe facebook ca, după aceea, să nu mai prididească prietenii dând like-uri sau adăugând tot soiul de comentarii gen : „Super!”, „Eşti ok”, „Fain”, printre rânduri strecurându-se inclusiv invidia că ei n-au cum să ajungă la timp cât să mai prindă macii înfloriţi.
Ieri, nu se ştie dacă, pentru a se refugia într-un moment de linişte, înaintea furtunii de la ora 16.00, când era programată să înceapă şedinţa Comitetului Executiv, unii dintre membrii PSD au căutat câmpul cu maci sau alt câmp în speranţa că, poate, vor auzi iarba cum creşte sau cum se usucă din cauza căldurii ori vreun „ţîrîit” de cântec de greieri.
Dar, după cum am văzut acum vreo câteva zile la televizor, în jurul Palatului Parlamentului sunt şi ceva „zone sălbatice”, un fel de teren neîngrijit pe care, mai mult ca sigur, purtate de vânt, seminţele de maci sau alte flori au reuşit să prindă viaţă printre alte bălării. Deci, o scurtă plimbare, pe post de respiro, ar fi putut face şi social-democraţii care au fost chemaţi de liderul lor pentru a decide şi în ce fel cei care au fost instalaţi după alegerile parlamentare din decembrie la Palatul Victoria vor mai putea rămâne în echipă completă sau vor pleca toţi de unde au venit, unii inclusiv acasă!
Astăzi, cu siguranţă, miezul problemei cu care s-a confruntat principalul partid aflat la putere e deja tranşat sau poate nu, asta în condiţiile în care, de cele mai multe ori, o soluţie pripită nu a reuşit să aducă rezolvarea, întotdeauna, pentru toate încrengăturile la care s-a ajuns. Or, după cum s-a văzut în ultimele zile, deşi Dragnea a impus silentio stampa principalelor personaje luate în colimator, inclusiv Sorin Grindeanu, şi să nu vrei să vezi tot au fost vizibile replicile şi comentariile nerostite din spatele buzelor pecetluite, ca într-un soi de selfie mut!
Oricum, un lucru este cert. Politica te ridică, dar te şi poate coborî, mai ales atunci când unii consideră, din vârful unei funcţii de conducere, inclusiv a unui partid, că totul se reduce la a nu mişca în front, dar mai ales de a spune „da” când mai ales ei ştiu că este „nu”. Un selfie cu maci însă ar trebui să-i aducă pe politicieni cu picioarele pe pământ. De ce? Pentru că nimic nu e veşnic!