Persoanele singure sunt predispuse lipsei de odihnă pe durata nopţii, arată un nou studiu efectuat de către un grup de cercetători de la King’s College London, publicat în “Psychological Medicine” şi preluat de MedLive.ro
Autorii studiului subliniază că singurătatea poate naşte neliniştiţi pe durata nopţii şi sentimentul că nu suntem în siguranţă, scrie webmd.com.
Pentru a realiza acest studiu, cercetătorii au efectuat un sondaj de opinie în rândul a 2.200 de persoane singure aflate la vârsta de 18-19 ani, care au furnizat informaţii privind starea lor zilnică, rutina de somn şi prezenţa sentimentului de singurate. Între 25% şi 30% dintre participanţi au declarat că din când în când sentimentul de singurătate îi afectează, iar 5% dintre participanţi s-au declarat afectaţi frecvent de lipsa unui partener de viaţă.
Persoanele singure au fost cu 24% mai predispuse oboselii şi au întâmpinat dificultăţi de a se concentra de-a lungul zilei, conform raportului efectuat de cercetători.
“Calitatea slabă a somnului este unul dintre aspectele prin care singurătatea îi afectează pe cei ce nu au un partener de viaţă. Constatările noastre subliniază importanţa programelor terapeutice de a anticipa gândurile şi percepţiile negative asociate singurătăţii, care duc adesea la crearea unui cerc vicios,” este de părere autoarea principală a studiului, Louise Arseneault.
“Mulţi dintre tinerii participanţi la studiu sunt studenţi ce trăiesc departe de casă pentru prima dată, iar această situaţie le poate potenţa sentimentul de singurătate. Prin urmare, este important ca aceştia să beneficieze de sprijinul adecvat al terapeuţilor pentru a aborda aceste senzaţii de singurătate, cu tact, înainte ca acestea să se transforme în probleme serioase legate de sănătatea mintală,” a mai declarat autoarea studiului într-un comunicat de presă.
Legătura dintre singurătate şi calitatea somnului a rămas valabilă chiar şi după ce autorii studiului au exclus prezenţa episoadelor depresive şi a anxietăţii în rândul participanţilor, semne ce declanşează în general probleme de odihnă pe durata nopţii, precum şi sentimentul de singurătate.
Lipsa unei odihne bune pe parcursul nopţii poate fi declanşată şi de sentimentul că nu ne aflăm în siguranţă, aşa încât autorii studiului au investigat şi impactul expunerii la violenţă, abuzuri sexuale şi inclusiv abuzuri criminale asupra participanţilor la studiu pe perioada copilăriei.
Cercetătorii au constatat că asocierea dintre singurătate şi lipsa unui somn de bună calitate a fost cu 70% mai puternică în rândul tinerilor care au fost în trecut victimele unor evenimente violente.
“Expunerea tinerilor la evenimente violente a agravat asocierea dintre sentimentul de singurătate şi somnul neliniştit. Acest lucru arată că persoanele singure care au avut parte de un trecut mai puţin fericit tind să se simtă în nesiguranţă în special pe durata nopţii. Aceste sentimente îngreunează posibilitatea acestora de a obţine un somn odihnitor şi, de aceea, este important să identificăm vulnerabilităţile preexistente şi să le oferim ajutorul de care aceştia au nevoie,” adăugă Timothy Matthews, coautorul studiului.