Violeta Stoica

Mai mult de jumătate dintre localitățile județului Prahova au avut, au și, din nefericire, vor avea probleme cu alunecările de teren și cu urmările acestora, majoritatea dintre ele fiind cauzate fie de solurile nisipoase sau saline, fie pur și simplu ca urmare a precipitațiilor abundente. De-a lungul timpului, fuga pământului la vale a provocat pagube în infrastructura rutieră, afectând drumuri și poduri, dar și în gospodăriile populației. Dacă în zona infrastructurii, lucrurile pot fi remediate relativ ușor, prin refacerea structurilor afectate de alunecări, în privința caselor aflate pe marginea hăurilor provocate de terenul care pleacă la vale situația poate fi prevenită prin interdicții de natură urbanistică, incluse în planurile zonale realizate de fiecare localitate în parte.
Consiliul Județean Prahova a lansat procedura de achiziție pentru realizarea unui nou lot de 22 de hărți de risc natural și planuri de risc detaliate pentru alunecări de teren, ceea ce înseamnă că patru orașe și 18 comune prahovene vor fi obligate, în viitorul apropiat, să țină cont la emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire de datele incluse în aceste documente.

Consiliul Județean Prahova va elabora – prin intermediul societății care va câștiga procedura de achiziție – hărți de risc natural și planuri de risc detaliate la alunecări de teren pentru 22 de localități de pe raza județului: orașele Azuga, Băicoi, Boldești-Scăeni și Bușteni, dar și pentru comunele Apostolache, Bănești, Bucov, Cerașu, Cocorăștii Mislii, Dumbrăvești, Florești, Filipeștii de Pădure, Gornet, Măgurele, Măgureni, Măneciu, Păcureți, Păulești, Scorțeni, Tătaru, Vadu Săpat și Valea Călugărească. Contractul, în valoare estimată de 460.000 de lei fără TVA, ar urma să prevadă elaborarea documentațiilor necesare pentru prevenirea calamităților naturale – în special a alunecărilor de teren – din majoritatea unităților administrativ-teritoriale. În anii trecuți, au mai fost elaborate astfel de hărți pentru alte zeci de localități, iar acum a venit rândul celor patru orașe și 18 comune menționate.

p3Practic, hărțile de risc la alunecări de teren (fenomene care s-au extins în ultimii ani în județul Prahova, din diferite cauze, și în localități care nu erau cunoscute ca având această problemă) vor fi folosite în refacerea planurilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, pentru instituirea măsurilor în vederea atenuării riscurilor, realizarea construcțiilor și utilizarea unor terenuri în pericol din cauza acestui fenomen natural.
Potrivit documentației de atribuire întocmită de Consiliul Județean Prahova, zonele cu probabilitate ridicată de producere a alunecărilor de teren sunt în dealurile subcarpatice, precum și în două sectoare cu diametrele cuprinse între patru și șase kilometri din centrul comunei Valea Doftanei și din nordul comunei Cerașu, deja menționate în harta de hazard a județului Prahova, întocmită în anul 2007.
Cele 22 de localități pentru care se vor realiza hărțile de risc la alunecări de teren au în total o suprafață de 115.866 de hectare, în jumătatea de nord a județului. Cel mai extins teritoriu aparține comunei Măneciu, care se întinde pe nici mai mult nici mai puțin de 23.641 de hectare, urmată fiind de comuna Cerașu, cu 12.063 de hectare. Dintre orașele care vor intra în această etapă de elaborare a hărților de risc, localitatea Azuga are cea mai mare suprafață, de circa 8.288 de hectare, iar Boldești-Scăeni se află pe ultimul loc între cele patru orașe pentru care vor fi realizate planurile privind alunecările de teren, cu 3.491 de hectare. Pe de altă parte, Boldești-Scăeni este una dintre cele mai afectate localități din mediul urban din județul Prahova în ceea ce privește problema alunecărilor de teren.