Violeta Stoica

Administrația județeană se chinuie de mai bine de cinci ani să recupereze câteva milioane de euro de la o firmă portugheză, Plusvag Investimentos, și “anexa” sa din
România – Plusvag Investimentos SRL. Din cauza problemelor de natură juridică și a procedurilor dificile de contactare a societății portugheze, Consiliul Județean Prahova a avut nevoie anul trecut de angajarea unei firme specializate în reprezentare juridică în Portugalia, care să meargă pe urma societății din Portugalia care este datoare câteva milioane de euro către bugetul județean, potrivit unor decizii judecătorești definitive date în România.
Săptămâna trecută, consilierii județeni au aprobat angajarea unei noi firme de avocatură care să urmărească firul recuperării banilor, după ieșirea din insolvență a firmei portugheze.
“Plusvag Investimentos a ieșit din insolvență, iar Consiliul Județean Prahova reia procedurile de recuperare a sumelor câștigate în instanță în procesele intentate împotriva firmei portugheze”, a declarat președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.
Potrivit documentelor oficiale ale Consiliului Județean Prahova, prin sentinţa nr. 8130/24.06.2015 a Judecătoriei Ploiești, rămasă definitivă – într-un alt proces câștigat de autoritatea județeană, privind achitarea de către firmele Plusvag a cheltuielilor de judecată – “societăţile PLUSVAG INVESTIMENTOS S.R.L. Ploieşti şi PLUSVAG INVESTIMENTOS S.A. BRAGA PORTUGALIA au fost obligate să achite, în solidar, suma de 77.490 lei reprezentând cheltuieli de judecată din dosarul nr.2406/105/2009 al Tribunalului Prahova. (…) Întrucât S.C. PLUSVAG INVESTIMENTOS S.A. cu sediul în Portugalia a intrat în insolvență în anul 2016, iar instituția noastră s-a înscris la masa credală cu sumele datorate de această societate, prin Hotărârea Consiliului Județean Prahova nr.180/2016 a fost aprobată achiziționarea serviciilor juridice de consultanță, de asistență și de reprezentare pe perioada procedurilor de insolvență a S.C. Plusvag Investimentos S.A. Braga, Portugalia. Însă procedura de insolvență a fost încheiată în cursul lunii decembrie 2016, după cum rezultă din certificatul emis de instanțele portugheze în dosarul nr. 5023/16.5T8VNF. Ca urmare se impune reluarea procedurii de executare a S.C. PLUSVAG INVESTIMENTOS S.A. cu ultimul sediu cunoscut RUA dr. SAN ANTONIO BENTO MARTINS JUNIORS NR. 6,4710-373, SAO VITOR – BRAGA, PORTUGALIA, nr. matricol 507816951 – reprezentată prin domnul HERNANI VAZ ANTUNES”.
Consilierii județeni au aprobat achiziționarea de noi servicii juridice pentru reprezentarea Consiliului Județean Prahova în contradictoriu cu Plusvag Investimentos Portugalia și Plusvag Investimentos România.

Istoria unui contract păgubos

În mandatul fostului președinte al CJ Prahova, Florin Anghel (2004-2008), a fost semnat un contract pentru construirea unui complex rezidențial pe o suprafață de teren de circa 70 de hectare, de pe raza satului Tătărani – comuna Bărcănești. Afacerea respectivă s-a dovedit a fi, în timp, generatoare de prejudicii majore pentru bugetul județean, fapt constatat inclusiv în rapoarte ale Curții de Conturi.
Referitor la suma pentru care s-a instituit procedura de executare silită, Camera de Conturi Prahova a constatat, încă din luna august 2008, că nu a fost aplicat angajamentul emis de către asociatul județului Prahova în proiectul “Ansamblu rezidențial în comuna Bărcănești, satul Tătărani”, angajament care se referea la plata în avans a unor obligații ulterioare. Suma ce trebuia plătită de asociat era de 2.700.000 euro (10% din valoarea estimată a centrului comercial ce urma a se construi). Pe de altă parte, având în vedere valoarea la care a fost vândută o suprafață de 15,6 hectare din terenul dobândit de la Consiliul Județean (n.n. – tot în mandatul lui Anghel), prin aceeași decizie a reprezentanților Camerei de Conturi Prahova s-a reținut și obligația SC Plusvag Investimentos de a plăti suma de 950.000 euro (10% din prețul la care s-a făcut vânzarea terenului respectiv).