Nicoleta Dumitrescu
Dacă în vizitele lor prin ţară ori pe la tăierea panglicilor vreunei fabrici veţi vedea miniştri cu fermoar la gură şi batic pe cap – indiferent că este vorba despre bărbaţi sau femei – există o explicaţie. Iar explicaţia legată de Codul de conduită şi etică al Guvernului, din ale cărui literă şi paragrafe cei care sunt acum în cabinetele ministeriale de la Palatul Victoria nu vor trebui să se abată pentru că, altfel, nu vor mai fi ceea ce sunt acum.
Practic, prin impunerea unor restricţii, cele mai mai multe care ţin de comunicare şi exprimarea în public a părerilor şi opiniilor proprii legate, fireşte, de actul de guvernare, celor care sunt acum în Cabinetul Tudose li se cam pune forţat mâna la gură.
Pentru că, de acum încolo, indiferent pe unde se vor afla miniştrii, la conferinţă de presă, la emisiuni ori dezbateri televizate, la inaugurări, aceştia vor avea obligaţia să ţină cont de Codul de conduită şi etică! Iar documentul zice că miniştrii au obligaţia ca, în orice împrejurare, să prezinte poziţia oficială asumată de Guvernul României!
În aceste condiţii, vai de mama lor de miniştri! Nici să se şteargă de transpiraţie nu mai pot şi să spună, printre dinţi, ceva de… dulce, pentru că nu se ştie cine va fi lângă sau în spatele lor şi le arată paragraful eticii din cod! Săraca Olguţa! Săracul domn ministru Daea! Vor fi cei mai oropsiţi pentru că, obişnuiţi să spună, pe şleau, ceea ce gândesc, va fi un mare chin, de-acum încolo, să se abţină de la comentarii, desene şi grafice pe tablă, dacă schemele nu vor fi – cităm – ”poziţia oficială asumată de Guvern”.
Să fi fost liderul PSD, Liviu Dragnea, cel care a impus aceste reguli, plictisit şi agasat de întrebările ziariştilor care l-au tot pândit în ultima perioadă pe la toate colţurile ca să “traducă” de fapt ce au spus miniştrii pe la diverse emisiuni?
Poate da, poate nu. Dar, ghinion de neşansă, cum se mai spune prin găştile tinerilor, restricţiile îi afectează nu doar pe pesedişti, ci şi pe miniştrii lui Tăriceanu care, şi ei, de-acum încolo, vor trebui să umble prin ţară tot cu fermoar la gură şi batic pe cap!
Pe de altă parte, vor trebui să fie atenţi şi cu reţelele sociale, pentru că va fi o problemă şi cu selfiul: unde, cum şi când îl fac. De ce? Tot Codul le interzice miniştrilor şi utilizarea numelui sau a imaginii proprii în acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale. Asta va însemna să nu se pozeze mâncând îngheţată ori cu vreo farfurie în faţă plină cu mici ori salate, pentru cei care sunt la regim.
Pe de altă parte, aflat în vizită la Chişinău, premierul Mihai Tudose s-a apărat, chestionat de ziarişti, susţinând că nu a încălcat Codul de conduită al membrilor Guvernului atunci când a participat la
inaugurarea unui hotel din Mamaia. Aşa o fi, dacă zice şeful tuturor miniştrilor. Numai că, apariţia acestui document prea pare cusut cu aţă albă, în condiţiile în care până şi electoratul care i-a votat pe cei care sunt acum la guvernare nu ştie ce să mai creadă despre toate proiectele şi modificările anunţate şi care se bat cap în cap.