Ana M.

Comunitatea turcă și-a prezentat în weekend, în zona centrală a Ploieștiului, cele mai frumoase tradiții, în cadrul Festivalului Turcesc și al Festivalului Multiculturalității, care au atras mii de curioși. Aromele îmbietoare ale mâncărurilor orientale au ispitit foarte mulți ploieșteni, aceștia formând cozi la standurile din centrul orașului în fața cărora reprezentanții comunității turcești găteau și vindeau faimoase preparate culinare tradiționale, precum: shis kebab- mâncare cu origini în Orientul Mijlociu, gătită din carne de miel, legume și mirodenii (15 lei porția), gozleme – plăcinte tradiționale turcești cu brânză (5 lei) sau carne (8 lei), kebab de pui cu legume – 10 lei, suberek – preparat din carne tocată de oaie sau vită, cu făină, sare, ceapă, piper, apă, ulei (5 lei bucata), tantuni – un preparat pe bază de carne de vită, la care se adaugă mirodenii orientale, lule kebab realizat după o rețetă din Turkmenistan. Nu au lipsit nici dulciurile: înghețată turcească, baklava cu nuci, fistic, vișine, halva cu nuci, fistic, cacao, rahat turcesc, waffle (un fel de clătite), cafeaua turcească la nisip, limonadă etc. Unii dintre ploieșteni au încercat pentru prima dată delicatesele orientale, alții le gustaseră în timpul unor călătorii în Turcia, la ediții anterioare ale festivalului, organizate în alte zone ale țării, sau cu alte ocazii și erau nerăbdători să retrăiască experiența. Organizatorii au încântat audiența și cu un program artistic, în cadrul căruia au fost prezentate dansul dervișului rotitor, vechi de 800 de ani, cu mișcări ce au semnificații religioase, alte dansuri tradiționale internaționale, muzică orientală, dar și muzică românească.

FTscena
Ploieștenii au putut cumpăra obiecte de vestimentație turcești, obiecte decorative, au admirat o tehnică veche de pictură de apă, la standul de pictură Ebru, s-au lăsat pictați pe mâini cu henna.
Festivalul Turcesc și Festivalul Multiculturalității au fost organizate de Fundația Lumina, Școala Internațională Spectrum Ploiești și Primăria Ploiești.