A.M.

În perioada 17-20 iulie 2017, la Ploiești, s-a desfășurat campania social-umanitară “Donează pentru tine, donează pentru viaţă“, organizată de Info Ploieşti City, CS Dinamo Victoria Ploieşti şi DJ Kabal, în colaborare cu Asociaţia Valex şi Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiu. Prin afișe, mesaje pe rețelele de socializare, inițiatorii și-au propus să sensibilizeze populația să devină donatori, în condițiile în care, în perioada verii, numărul celor care fac acest gest pentru salvarea de vieți este redus comparativ cu alte perioade ale anului. Şi cu atât mai mult cu cât în sezonul cald șoselele sunt aglomerate, deoarece foarte multe persoane călătoresc, și există un risc ridicat de producere a accidentelor soldate cu răniți şi, implicit, un necesar mai mare de sânge şi produse transfuzabile.
La finalul campaniei amintite, la sediul Centrului de Transfuzie Sanguină Ploiești a avut loc o conferință de presă, la care au participat Radu Teodorescu (preşedinte al CS Dinamo Victoria Ploieşti), Marian Cojocaru (DJ Kbal), Alex Vlad (preşedinte al Asociației Valex), precum și Beatrice Dragomir – medic și Magda Coman – asistent șef în cadrul CTS Ploiești. În perioada menționată, 40 de persoane au venit să doneze, convinse de mesajul campaniei, iar astfel a crescut numărul mediu zilnic al donatorilor care se adresează instituției, de la 50 la aproximativ 70 pe zi. Inițiatorii speră, însă, ca numărul lor să continue să crească în urma mediatizării acestei campanii.
Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină au ținut să precizeze că orice pungă de sânge este importantă. “Pare mic numărul de donatori atrași în cadrul acestei campanii, dar când ai în stoc chiar și o singură pungă de sânge, acel sânge face diferența dintre viață și moarte. Și atunci medicii din spitale sunt extraordinar de bucuroși că au această pungă de sânge, de plasmă sau de trombocite, deoarece ea poate să stabilizeze pacientul și să-i salveze viața”, a precizat Magda Coman. CTS Ploiești reușește să onoreze solicitări venite de la spitalele din Prahova, de la spitalele mari din București și de la cele din alte județe, cu ajutorul celor care vin să doneze la sediul instituției, dar și datorită campaniilor de donare derulate în județ. Anul acesta au donat sânge în Prahova 12.760 de persoane, iar anul trecut în județul nostru au fost colectate 23.000 de unități de sânge, acesta situându-se pe locul al doilea la nivel național, după București. Pentru fiecare donare, conform legii, o persoană primește șapte bonuri de masă pentru a cumpăra produse alimentare, astfel încât ea să-și poată recăpăta energia, o zi liberă de la serviciu, decontarea transportului dacă nu locuiește în Ploiești sau reducere de 50% la abonamentul pe mijloacele de transport în comun din oraș.