Petre Apostol

A doua jumătate a sezonului în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă, organizat de Federaţia Română de Automobilism Sportiv, s-a deschis cu desfăşurarea celei mai deosebite etape din calendar, anume Trofeul Sinaia. Desfăşurată în totalitate pe traseu urban şi fiind singura etapă din cadrul campionatului de acest fel, competiţia a avut parte de un spectacol amplificat de ploaia care a încurcat calculele favoriţilor, suspansul menţinându-se la cote înalte până la final.ploaiaba 76
Timp de două zile, fundalul sonor în staţiunea de pe Valea Prahovei a fost asigurat de motoarele de sute de cai putere ale bolizilor de concurs, care au atras prezenţa a numeroşi curioşi pe marginea drumului.
Într-unul dintre cele mai echilibrate sezoane din ultimii ani, înainte de cursa de la Sinaia fiind cinci piloţi într-un ecart de 15 puncte, concursul din Prahova a oferit un câştigător surpriză, după ce antrenamentele oficiale au fost dominate categoric de învingătorul din precedentele două etape, Andrei Dumitrescu (nepotul legendarului Marin Dumitrescu), cu un monopost Tatuus (clasa D). În antrenamente, doar Armando Battochi (Ferrari 458 Challenge, clasa H4) a reuşit să nu fie depăşit cu două secunde de monopostul lui Dumitrescu.
În concurs, însă, ploaia apărută în prima parte a manşei întâi – care a dus şi la întreruperea competiţiei pentru aproape o jumătate de oră – a avut un mare cuvânt de spus asupra clasamentului general. Astfel, liderul clasamentului la GT, Costi Stratnic, care a beneficiat de un traseu uscat, a stabilit cel mai bun timp al primei manşe (2:00.080 minute), cu Dacia Logan STCC (clasa H4), la aproape cinci secunde de al doilea clasat, Aurelian Andronache (Renault Clio R3 Cup, clasa H3), vicecampionul Lucian Răduţ (Mitsubishi Lancer Evo VIII, clasa H4) completând podiumul provizoriu, cu o întârziere de 10.170 secunde.
Manşa a doua, care s-a desfăşurat pentru toţi piloţii rămaşi în concurs în condiţii similare, cu traseu umed, fiind nevoie de pneuri de ploaie, nu a schimbat liderul la general. Chiar dacă a pierdut 8.406 secunde faţă de Lucian Răduţ (primul clasat, cu 2:00.794 minute), stabilind de-abia al zecelea timp al manşei a doua (2:09.200 minute), Costi Stratnic şi-a păstrat prima poziţie în clasamentul etapei la general (pentru o diferenţă de 1.763 secunde), bifând prima victorie din carieră în campionat.
Cornel Gărdean (Subaru Impreza WRX, clasa H4) a stabilit al doilea timp al manşei secunde (2:02.763 min.), iar campionul naţional în exerciţiu, Paul Andronic (Mitsubishi Lancer Evo V, clasa H4), a sosit al treilea (2:03.140 min.).
În clasamentul etapei, Lucian Răduţ a ocupat a doua treaptă a podiumului, iar Cornel Gărdean (+4.264 secunde) s-a situat al treilea.
Câştigătorul precedentelor două ediţii ale Trofeului Sinaia, Paul Andronic, a sosit de-abia al patrulea, la şapte secunde şi jumătate de Stratnic, în vreme ce Andrei Dumitrescu nu a reuşit să intre în zona punctelor (primele zece locuri), sosind pe locul 11, cu toate că a stabilit al şaselea timp al manşei secunde. Al doilea după prima manşă, Aurelian Andronache a încheiat runda pe locul al cincilea, bifând primele sale puncte în clasamentul open.
Chiar dacă nu a reuşit să urce pe podium, Paul Andronic se menţine lider al ierarhiei generale, ajungând la 72 de puncte, însă Lucian Răduţ, al doilea clasat, s-a apropiat la doar patru puncte în urma sa. Pe locul al treilea se află Bogdan Cuzma, care a bifat a doua neparticipare a sezonului, rămânând cu 58 de puncte, iar Andrei Dumitrescu a ratat ocazia de a-l depăşi sau de a se apropia de podium, menţinându-se, de asemenea, cu cele 50 de puncte acumulate până acum.
După victoria de la Sinaia, Costi Stratnic a urcat pe locul al şaselea în clasamentul general, cu 45 de puncte, fiind la egalitate cu al cincilea clasat, bulgarul Lyuben Kamenov, care, după abandonul din etapa trecută, nu a fost prezent la runda de pe Valea Prahovei.
Următoarea etapă este programată la Teliu, în judeţul Braşov, în perioada 2-3 septembrie. Apoi, ultimele două runde ale campionatului vor avea loc la Câmpulung Muscel (23-24 septembrie), respectiv la Poiana Braşov (14-15 octombrie).