Muzeul ASTRA din Sibiu a lansat prima carte de bucate din județ cu rețete tradiționale care se pot găti în vase de lut și în care se vorbește și despre secretul unui vas de lut autentic, sănătos, fără smalț de plumb. Cartea „Povești din bucătăria olarului” conține 41 de rețete tradiționale, făcute în vase de lut, care se pot găti și acasă pe aragaz sau pe o sobă obișnuită, nu doar pe vatră deschisă, cum fac bucătarii olari. Autoarea cărții, muzeografa Karla Roșca, a cules rețetele acestor mâncăruri în vase de lut de la olari bucătari autentici, care și-au prezentat preparatele la Sibiu, pe parcursul ultimilor patru ani. „Se schimbă gustul mâncării, gustul e mai bun dacă e făcută în vas de lut, pe vatră deschisă. Aceste rețete se pot face și pe aragaz, acasă. Vasele pe care olarii veniți la noi le fac sunt realizate dintr-un lut special, care este prelucrat. Contează foarte mult lutul. Trebuie să fie ars foarte bine, la o temperatură foarte mare, la o mie de grade, trebuie să fie ars încet și o perioadă mai lungă de timp. De regulă, un vas de lut foarte bun, care nu este făcut cu smalț de plumb, care poate să fie nociv pentru organism, costă mai mult, față de vasele ieftine. Și este important de știut că gustul este mai bun a doua zi la preparatele care se fac în vase de lut autentice, sănătoase, pentru că a doua zi se așază toate aromele”, a declarat, pentru Agerpres, Karla Roșca. Această carte de bucate tradiționale, care aduce ca noutate sfaturi despre cum să alegi și vasul de lut potrivit pentru rețete, se găsește atât în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului, cât și la galeriile din Piața Mică ale Muzeului ASTRA, la prețul de 25 de lei.