Bogdan Chitic

Echipa naţională feminină de baschet a României va participa, de mâine şi până sâmbăta viitoare, la cea de-a VIII-a ediţie a Jocurilor Francofoniei, de la Abidjan (Coasta de Fildeş). Astfel, după ediţiile găzduite de Rabat şi Casablanca (Maroc, 1989), Paris (Franţa, 1994), Antananarivo (Madagascar, 1997), Ottawa şi Hull (Canada 2001), Niamey (Niger, 2005), Beirut (Liban, 2009), Nisa (Franta, 2013), a venit rândul Coastei de Fildeş să găzduiască în Abidjan întrecerile tinerelor talente din ţările francofone.
Din lotul naţionalei României, pregătite de Dragan Petricevic şi Miljan Medvedj, face parte şi jucătoarea ploieşteană Ioana Ghizilă (20 ani), cea care, în ultima săptămână, s-a aflat alături de selecţionata „U20” în Israel, la Campionatul European.
„Acvilele” vor juca, în primă fază, în cadrul grupei A, din care mai fac parte echipele Camerunului, Canadei şi Tunisiei, programul tricolorelor fiind următorul:
Sâmbătă, 22 iulie, ora 16:30: Camerun – România
Duminică, 23 iulie, ora 21:00: România – Canada
Luni, 24 iulie, ora 23:15: Tunisia – România.
„Mergem la Abidjan cu gândul la o medalie. Ne-o dorim pe cea mai strălucitoare, dar cred că şi o prezenţă pe podium ar face cinste României. Am avut un timp extrem de scurt la dispoziţie pentru antrenamente în această formulă completă, dar sunt mulţumit pentru modul în care toate sportivele au răspuns cerinţelor din şedinţele de pregătire. Mă bucură forma şi energia celor trei junioare U20, care au făcut doar două antrenamente alături de restul lotului, dar care s-au integrat foarte bine”, a declarat selecţionerul Dragan Petricevic.
Conform regulilor impuse de organizatori, în competiţia de baschet feminin au drept de participare doar sportive „sub 25 de ani”, astfel încât, la Abidjan, România va fi reprezentată de următoarele sportive: Sonia Ursu, Dora Ardelean, Teodora Neagu, Alexandra Dumitrache, Kincso Kelemen, Paula Lenart, Izabella Lovasz, Diana Moraru, Ioana Ghizilă, Ana Ferariu şi Alina Podar.